Nieuw cultuurcentrum Den Haag krijgt veel minder parkeerplaatsen dan nodig

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - Het nieuwe onderwijs en cultuurcentrum (OCC) in het centrum van Den Haag krijgt veel minder parkeerplekken dan volgens de regels van de gemeente Den Haag nodig is. In plaats van de 454 plaatsen die in de ondergrondse garage zouden moeten komen, worden er slechts 275 gerealiseerd.
De VVD in de Haagse gemeenteraad legt zich daar niet bij voorbaat bij neer, zegt fractievertegenwoordiger Frans de Graaf. Die partij voorziet een stevig debat met wethouder Joris Wijsmuller, want bij die partij leven veel vragen over het besluit.
De PVV, de grootste oppositiepartij in de raad, is zeer ontstemd. ‘De gemeenteraad heeft het programma van eisen voor het OCC vastgesteld. En daar houdt wethouder Joris Wijsmuller zich niet meer aan', zegt raadslid Danielle de Winter. ‘Dit geeft gewoon aan dat hij schijt heeft aan de raad – om het maar even plat te zeggen.’

Eisen voor de bouwer

Bij het opstellen van de eisen voor de bouwer van het OCC bepaalde de gemeente al dat er een garage moest komen met 280 openbare plekken. Daarvan zouden er veertig voor het naastgelegen Mercure Hotel zijn en 240 voor de bezoekers en werknemers van het nieuwe culturele hart voor de stad.
Inmiddels is bij de gemeente aanvraag voor een bouwvergunning binnengekomen voor het OCC. Daarvoor is ook gekeken hoeveel parkeerplekken écht nodig zijn op basis van de regels die de gemeente heeft vastgelegd. Op basis daarvan zouden er 454 plaatsen moeten komen. Maar in het huidige plan is slechts ruimte voor 275 plaatsen, waarvan veertig voor het hotel. Dat betekent dat het niet eens voldoet aan de oorspronkelijke eisen van de gemeente.

Geen probleem


Volgens het college is dat geen probleem, het mag afwijken van de eigen regels. En dat kan in dit geval omdat de garage op verschillende momenten door verschillende mensen wordt gebruikt: overdag door werknemers van het OCC, ’s avonds door bezoekers. Daarom is de ‘totale parkeerbehoefte’ van 454 plekken niet nodig. Als er toch pieken ontstaan, dan kunnen automobilisten ook in omliggende garages hun voertuig kwijt, is de redenering.
De VVD blijft na het lezen van een brief van het college over de kwestie met tal van vragen zitten. ‘Wat is de reden en zijn er nu nog wel voldoende parkeerplekken voor bezoekers van concerten', vraagt de liberaal Frans de Graaf zich af. Ook wil hij inzicht in de bezettingsgraad van omliggende garages.

Kaartenhuis

PVV-raadslid De Winter herinnert eraan dat de welstandscommissie van de gemeente recent het ontwerp van het OCC afkeurde. En komen er dus minder parkeerplekken dan nodig. ‘Dit project is als een kaartenhuis aan het instorten,’ zegt zij.