Instellingen

Bijbelkiosk Loosduinen waarschuwt voor Halloween: 'Hakenkruizen mijden we toch ook?'

Een clown met Halloween.
Een clown met Halloween. © ANP
© Omroep West

DEN HAAG - Inwoners van het Haagse stadsdeel Loosduinen hebben donderdag een opvallende flyer in de brievenbus gekregen. Daarin waarschuwt Bijbelkiosk De Wegwijzer, een christelijke stichting, voor de gevaren van Halloween. Zo worden bekende symbolen van het griezelfeest, zoals verlichte pompoenen, vergeleken met hakenkruizen.

Halloween is 'een spel wat symbool staat voor de (wereld van de) boze en dolende geesten', schrijft de Bijbelkiosk. 'Alle genoemde optochten, vuren op de heuvels, verkleedpartijen en dodenherdenking zijn symbolische handelingen gericht op het oproepen van de doden, het vertroosten van de dolenden en het bezweren van het dodenrijk.'

In de flyer wordt een parallel getrokken met hakenkruizen, één van de bekendste nazi-uitingen. 'Die mijden we toch ook vanwege de achtergrond waarvoor het symbool staat?' Verder staat volgens de Bijbelkiosk het uitdelen van halloweensnoepjes gelijk aan 'een offer aan de afgoden', waarmee je in contact zou komen met boze geesten.

Trick or treat

De feestdag houdt in dat kinderen op 31 oktober de deuren langs gaan om iets lekkers te vragen. Daar hoort de traditionele Engelstalige spreuk Trick or treat ('Je snoep of je leven') bij. Voor (jonge) volwassenen is Halloween vooral een verkleedfeest, waarbij het de bedoeling is om er zo griezelig mogelijk bij te lopen.