Brandweer Honselersdijk in één pand met bedrijfsbrandweer Flora Holland

De nieuwe brandweerkazerne van Honselersdijk
De nieuwe brandweerkazerne van Honselersdijk © Omroep West / Tessa de Bruijne
DEN HAAG - Twee brandweerkorpsen in één gebouw: het is sinds twee weken de praktijk in Honselersdijk. De vrijwillige brandweer deelt een pand met de bedrijfsbrandweer van bloemenveiling Flora Holland, op het terrein van de veiling. Dat bevalt de korpsen prima. Toch wordt niet alles samen gedaan.
Bevelvoerder Eric Vreugdenhil van de vrijwilliger brandweer zegt: 'We zitten in één gebouw, maar we zijn twee verschillende organisaties. Het enige wat we delen zijn de kantoorruimtes, de trainingsruimte en de leefruimte.'
Brandweerpakken en de brandweerwagens worden niet gedeeld en daar is een reden voor. De pakken worden op maat gemaakt, zodat de kleding optimaal zit en ook de schoenen en gereedschappen worden altijd door dezelfde brandweerman gebruikt.

Wagens niet gedeeld
Ook de wagens zijn exclusief voor het ene korps of het andere. 'De bedrijfsbrandweer van bloemenveiling Flora Holland werkt met een veel zwaardere brandweerwagen die veel meer water kan verpompen. Dat is nodig omdat de veiling zo’n groot object is,' aldus Vreugdenhil.
De korpsen zijn er wel op vooruit gegaan; het nieuwe gebouw is een stuk groter, waardoor beide korpsen meer ruimte hebben. De vrijwillige brandweer kan veel meer spullen kwijt en daardoor kunnen er ook meer vrijwilligers bij de brandweer aan de slag.

Vrijwilligers werven
Die wil het korps werven bij overbuurman Flora Holland. 'De veiling is de grootste werkgever van de gemeente Westland. Er werken dus super veel mensen op een paar meter van de kazerne. Mocht er een grote brand of een ander incident zijn dan hoeven ze alleen de straat over te steken om hun spullen te pakken en te gaan rijden,' zegt de bevelvoerder.