VVD wil supersnelle verbinding tussen Den Haag en Düsseldorf

De Hyperloop-capsule van TU Delft
De Hyperloop-capsule van TU Delft © ANP
DEN HAAG - Tussen Den Haag en Düsseldorf moet een supersnelle openbaar vervoersverbinding komen. De VVD in de Haagse gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders een onderzoek start naar deze hightech vorm van openbaar vervoer. Het moet de internationale bereikbaarheid van Den Haag verbeteren.Dat staat in een initiatiefvoorstel van de VVD dat vrijdag is ingediend.
De partij wil een zogenaamde hyperloop verbinding tot stand brengen tussen Den Haag en Düsseldorf. Dat is een systeem dat bestaat uit buizen die onder lagedruk staan en waarin capsules met passagiers of vracht kunnen reizen.
VVD-raadslid Monique van der Bijl: 'De luchtweerstand is zo laag dat je met bijna de snelheid van geluid kan reizen, terwijl het veel goedkoper, efficiënter en gemakkelijker is dan vliegen. Zo'n verbinding maakt het straks mogelijk om in een half uur van Den Haag naar Düsseldorf te reizen.'

Goede verbinding is belangrijk

De VVD vindt het belangrijk dat er een goede verbinding met Duitsland is omdat het een belangrijke handelspartner is van Nederland. 'Een goede verbinding met het economisch hart van Duitsland is goed voor de economie in de hele Haagse regio,' vindt Van der Bijl.
Ze vraagt het college een onderzoek te starten naar de mogelijkheden van de verbinding. De expertise moet uit Delft komen. 'We zullen moeten samenwerken met de TU Delft. Want de TU neemt deel aan een internationale competitie voor de ontwikkeling van dit nieuwe, supersnelle en duurzame transportmiddel. Als stad willen wij onze bereikbaarheid verbeteren, maar juist ook ruimte maken voor dit soort nieuwe en geavanceerde ontwikkelingen.'