Ophef over folder Halloween is ‘onterecht’, vindt maker Bijbelkiosk

DEN HAAG - Dat er ophef is ontstaan over een folder waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van Halloween, is volgens de maker, Bijbelkiosk De Wegwijzer, ‘onterecht’. De folder werd donderdag verspreid in het Haagse stadsdeel Loosduinen. Christelijke stichting Bijbelkiosk De Wegwijzer zet vraagtekens bij het vieren van Halloween, omdat de achtergrond niet zo onschuldig zou zijn als het lijkt.
‘De grote vraag is of het kwaad kan om nu mee te doen met Halloween. Dat het spannend is, is duidelijk. Dat we onze kinderen wat gunnen eveneens’,
‘Alle genoemde optochten, vuren op de heuvels, verkleedpartijen en dodenherdenking zijn symbolische handelingen gericht op het oproepen van de doden, het vertroosten van de dolenden en het bezweren van het dodenrijk. Symbolen als hakenkruizen e.d. mijden we toch ook vanwege de achtergrond waarvoor het symbool staat’, valt er te lezen.

‘Uit zijn verband gerukt’

Dat er ophef is over de vergelijking met hakenkruizen komt volgens Martin van der Toorn van de Bijbelkiosk omdat het ‘uit zijn verband’ is gerukt. Hij benadrukt dat het gaat om de oorsprong van de feestdag. ‘Als je de folder goed leest, wordt de achtergrond duidelijk. Het één wordt niet met het ander vergeleken’, stelt Van der Toorn. De Bijbelkiosk had in plaats van het hakenkruis voor ‘honderd andere voorbeelden’ kunnen kiezen. Dat er toch voor het hakenkruis is gekozen, komt volgens Van der Toorn omdat het een duidelijk voorbeeld is waar veel mensen tegen zijn.
Wie tijdens Halloween snoep geeft aan kinderen brengt volgens de Bijbelkiosk ‘in feite een offer aan de afgoden en komt in contact met boze geesten.’

‘Belachelijk, echt belachelijk’

Inwoners van het Haagse stadsdeel Loosduinen zijn niet te spreken over de verspreide folder. ‘Belachelijk, echt belachelijk. Het slaat nergens op’, reageert een vrouw. ‘Een hele vreemde benadering vind ik het’, zeg een ander. ‘De link naar Halloween vind ik helemaal mank gaan als je het over hakenkruizen hebt. Geen enkele connectie. Twee totaal verschillende dingen.’
‘Het is gewoon een leuk kinderfeest en dat moet toch gewoon zo blijven. Het heeft een sociale werking’, zegt een man. ‘Iedereen doet eraan mee. Mensen komen bij elkaar langs de deur met de kinderen en je komt jouw buren tegen’, gaat hij verder. ‘Het is eigenlijk ook weer een klein beetje het zwarte piet-verhaal’, stelt een vrouw. ‘Het wordt weer veel zwaarder opgepakt dan dat het eigenlijk is. Ik vind niet dat dat nodig is’, gaat ze verder.

Trick or treat

Halloween houdt in dat kinderen op 31 oktober de deuren langs gaan om iets lekkers te vragen. Daar hoort de traditionele Engelstalige spreuk 'Trick or treat' ('Je snoep of je leven') bij. Voor (jonge) volwassenen is Halloween vooral een verkleedfeest, waarbij het de bedoeling is om er zo griezelig mogelijk bij te lopen.