Instellingen

Minister Koenders waarschuwt in Haagse Kloosterkerk voor vreemdelingenangst

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. © ANP

DEN HAAG - Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zondag gewaarschuwd voor toenemende angst voor vreemdelingen. Dat deed hij in een toespraak in de Haagse Kloosterkerk, waar de Hongaarse Opstand van zestig jaar geleden werd herdacht. zowel in Hongarije als in Nederland. Dat deed hij in een toespraak tijdens de herdenking van de Hongaarse Opstand, zestig jaar geleden.

'Vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtvaardigheid, mensenrechten, pluralisme, tolerantie, solidariteit. Voor die waarden hebben u en uw landgenoten gestreden en een hoge prijs betaald', sprak Koenders in de Haagse Kloosterkerk. 'We moeten die waarden blijven verdedigen. En ook dat is niet gemakkelijk, want soms schuurt het, in Hongarije, in Nederland, ook dat weet u als geen ander', sprak de minister de aanwezigen toe.

Koenders doelde op de vluchtelingenstroom die op gang kwam nadat de Sovjet-Unie in 1956 de Hongaarse Opstand bloedig neersloeg. Zo’n 200.000 Hongaren ontvluchtten hun land. Drieduizend van hen werden in Nederland opgevangen.

Vluchtelingen

'Nu proberen veel vluchtelingen Europa te bereiken. Velen steken de hand uit maar ook velen weten zich geen raad, overweldigd door zoveel nieuwkomers in hun land', aldus Koenders.