Gemeente Den Haag heeft geen mening over weghalen katholiek mozaïek uit voormalig Aloysius College

De restanten van de muur in het Aloysius College waar tot voor kort de 'Madonna della Strada' in zat.
De restanten van de muur in het Aloysius College waar tot voor kort de 'Madonna della Strada' in zat. © Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft geen mening over het weghalen van een mozaïek uit het voormalige Aloysius College omdat er nu een protestantse school in het gebouw zit. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.
Vorige week werd bekend dat de Orde der Jezuïten het mozaïek ‘Madonna della Strada’ heeft laten
uit het pand van het voormalige Aloysius College in Den Haag. Het ornament was in de jaren vijftig van de vorige eeuw in bruikleen gegeven aan de school, die vorig jaar de deuren sloot.
Het gebouw wordt inmiddels gebruikt door het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL). Dit was voor de Jezuïeten reden om het mozaïek weg te halen. Pater Jan Stuyt zei vorige week: ‘Het mozaïek moet weer gebruikt worden waarvoor het gemaakt is, er moet weer voor gebeden worden.' Het wordt nu geplaatst in een klooster in Nijmegen.

Onderzoek

De gemeente Den Haag onderzoekt of het mozaïek eigenlijk wel zonder vergunning had mogen worden weggehaald. Het gebouw is namelijk een gemeentelijk monument en daar mag je niet zomaar iets aan veranderen.
‘Het is een ingewikkelde zaak. Het mozaïek was al in bruikleen gegeven voordat het schoolgebouw een gemeentelijk monument werd', zegt de woordvoerder van de gemeente. ‘We zijn nu aan het kijken of dit zomaar mocht, of dat er een vergunning aangevraagd had moeten worden.'

Achteraf


Mocht het zo zijn dat het mozaïek niet zonder vergunning weggehaald had mogen worden, dan kan de gemeente besluiten om de vergunning achteraf nog in orde te brengen. Maar daarover beslist de gemeente pas als het onderzoek is afgerond.
Het VCL vindt de kwestie 'een non-discussie'. Directeur Mathieu Arnouts laat in een schriftelijke reactie weten: 'Het VCL mag van de gemeente Den Haag gebruik maken van het voormalige pand van het AC. Met plezier en respect voor de historie van het gebouw maken wij daar de komende twee schooljaren gebruik van. Daarbij focussen wij op onze leerlingen en het onderwijs dat wij ze aanbieden.'