De wereld redden kan vanaf maandag in het Haagse Museon

DEN HAAG - Een held zijn op je eigen planeet? Dat kan volgens het museum Museon in Den Haag. Daar start maandag de nieuwe tentoonstelling One Planet, die zich richt op onderwerpen die van belang zijn voor een vreedzame, rechtvaardige en veilige wereld.
Het Museon gebruikt in de tentoonstelling de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties hebben geformuleerd als uitgangspunt. Discriminatie, schoon drinkwater en vluchtelingen zijn een paar van de onderwerpen die er worden besproken tijdens de tentoonstelling. De VN wil de doelen voor het jaar 2030 hebben bereikt.
‘Je kunt zelf een bijdrage leveren aan een betere wereld. Daar hoef je niet iedere dag mee bezig te zijn, maar als je er af en toe even aan denkt, dan kan je een held zijn van onze planeet’, vindt Rob de Winter van het Museon.

Interactief
Aan de hand van allerlei interactieve opstellingen moeten bezoekers ontdekken hoe ze zelf de aarde leefbaar kunnen houden. Zo is er bijvoorbeeld een spel waarbij bezoekers zelf moeten kiezen wat ze wel of niet in een rivier willen gooien. ‘Hoe slechter de stoffen die erin worden gegooid, hoe bruiner de rivier kleurt’, vertelt de Winter.

Gelijkheid

Een ander thema dat besproken wordt, is gelijkheid tussen mensen. De Braziliaanse kunstenares Angélica Dass heeft de precieze tint van de neus van duizenden mensen bepaald en heeft die kleur als achtergrond gebruikt bij de portretten van diezelfde mensen. Geen enkele van deze kleuren is hetzelfde en op die manier wil ze duidelijk maken dat er zo veel verschillende huidskleuren zijn, dat iedereen uniek is en de wereld dus niet wit-zwart in elkaar zit.

Ban Ki-moon

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de VN. Tijdens de opening zal er ook een videoboodschap van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon worden vertoond. Vanaf dinsdag  kan het publiek naar binnen en de wereldheld in zichzelf ontdekken. ‘Eigenlijk is iedereen een held’, aldus de Winter.