Instellingen

Deze week in Tijd voor Nostalgie

Debby Roukens presenteert het nieuwe programma 'Tijd voor Nostalgie'.
Debby Roukens presenteert het nieuwe programma 'Tijd voor Nostalgie'. © Omroep West

DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.

Maandag 24 oktober (aflevering 16)


Een polygoonfilm over het 25- jarig jubileum van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid in Den Haag (1953). Verder nog een polygoonfilm over het tekort aan huizen voor studenten van de Technische Hogeschool in Delft (1946). En tot slot een aflevering van Nostalgia over de fabriek van Braat in Delft. In de fabriek aan de Hooikade werden zinken voorwerpen ontworpen en gemaakt.

Dinsdag 25 oktober (aflevering 17)

De Kikkers & De Plu. Documentaire. In de jaren zestig waren er in Den Haag en omgeving ongeveer 30 jeugdbendes. De twee grootste waren de Kikkers en de Plu. Regelmatig maakte deze bendes elkaar het leven zuur. 40 jaar later gaat het er heel anders aan toe en halen de oud-bendeleden regelmatig herinneringen met elkaar op.

Woensdag 26 oktober (aflevering 18)

Joop van Deursen deed in 2008 mee aan het programma Vlieg op TV West. In 1973 maakte hij, samen met zijn vrouw elke zaterdag avond hun eigen tv show, Vlieg ging op bezoek bij dit bijzondere stel en sprak over die heerlijke tijden van de FriWiHaJo show.
En verder het programma ‘Dat was toen zo’, uitgezonden bij TV West in 2006. In de jaren dertig was Scheveningen de thuishaven van een aantal Poolse vissersschepen. Deze vissers brachten niet  alleen veel haring naar de visafslag maar ze woonden ook grote delen  van het jaar in het dorp. In 1936 maakte een Poolse cineast een documentaire over  zijn vissende landgenoten. In buurtcentrum Het Trefpunt in de Haagse wijk Duindorp keken voormalige Scheveningse vissers opnieuw naar deze film.

Donderdag 27 oktober (aflevering 19)
Een film over zilverstad Schoonhoven (1923)  van de bekende filmmaker Wily Mullens van Haghe film en verder het tweede deel van ‘Dat was toen zo’ over Scheveningen. Ondanks de schrale jaren vijftig werd er veel aandacht besteed aan de 50e verjaardag van de Scheveningse haven in 1956. Het was groot feest in de haven. Scheveningers die er toen bij waren vertellen over hun belevenissen.
En verder is er in deze aflevering ook aandacht voor het varend kerkschip De Hoop. Nederland was het enige land ter wereld met een varend kerkschip dat tevens dienst deed als hospitaalschip. De Hoop was bestemd om de bemanning van de Nederlandse vissersschepen te ondersteunen. Voormalige vissers en hun vrouwen vertellen in deze  aflevering van ‘Dat was toen zo’ over hun ervaringen met De Hoop.

Vrijdag 28 oktober (aflevering 20)
Plekken van Herinnering met Wim Willems. Vandaag gaat het over de muurreclames in de stad Den Haag. En elke vrijdag zenden we films uit van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Deze reportage gaat over de Antlantikwall. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters een enorme verdedigingswal langs de hele Europese Westkust. Na de oorlog werden de meeste opgeruimd, maar een deel van die bunkers is nog aanwezig en herinnert ons nog elke dag aan een zware periode uit de Nederlandse geschiedenis.