Burgemeesters uit de regio: 'Etnisch profileren stop je niet met een formulier'

© Flickr.com / Shirley de Jong
DEN HAAG - De burgemeesters van de 28 gemeenten die vallen onder de politie-eenheid Den Haag keren zich tegen het gebruik van stopformulieren door de politie. Dit hebben de burgemeesters kenbaar gemaakt in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie.
Het gebruik van
helpt volgens de burgemeesters niet om etnisch profileren tegen te gaan. Het gebruik van de formulieren zou leiden tot een ongewenste toename van de bureaucratie die ten koste gaat van de effectiviteit van het politiewerk.
Gemeenteraden in de drie grote steden Den Haag, Amsterdam en Utrecht pleitten deze zomer voor de invoer van stopformulieren die agenten moeten invullen als zij iemand aanhouden. Op het formulier wordt aangegeven waarom iemand wordt aangehouden en van welke afkomst de persoon is. Dit zou de agent bewust moeten maken van mogelijke discriminatie.

Nuance in discussie

Burgemeester Aptroot van Zoetermeer: ‘De burgemeesters van de 28 gemeenten die deel uitmaken van de politie-eenheid Den Haag keuren etnisch profileren als enige en doorslaggevende factor vanzelfsprekend af. Tegelijkertijd vinden wij dat de discussie genuanceerd gevoerd dient te worden. Incidenten met etnisch profileren, hoe betreurenswaardig ook, moeten niet tot de norm worden verheven. Wij ondersteunen de door de minister van Veiligheid en Justitie aangekondigde maatregelen.’
Minister van Veiligheid en Justitie Ard van de Steur liet eerder weten de stopformulieren niet te willen invoeren. Ook hij is van mening dat de formulieren etnisch profileren niet tegengaan. De minister verwacht meer van andere maatregelen als een politie-app, waarmee burgers melding kunnen maken van een onterechte aanhouding.

Inbreuk op professionaliteit

Burgemeester van Aartsen van Den Haag nam in juni van dit jaar al afstand van de stopformulieren. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde het formulier invoeren in de strijd tegen etnisch profileren. Van Aartsen noemde de stopformulieren een inbreuk op de professionaliteit van de politie.