Instellingen

Wijsmuller: 'Actie bewoners tegen schimmel in Schilderswijk is fantastisch’

Archieffoto

DEN HAAG - Het is 'fantastisch' dat de bewoners van de Haagse Schilderswijk samen in actie komen om het leefklimaat in woningen te verbeteren. Dat zei de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) maandagavond tijdens een bijeenkomst in buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag.

Daar at de wethouder een champignon en bekrachtigde zo officieel de samenwerking tussen bewonersorganisatie De Paraplu, instanties als woningbouwcorporaties en de gemeente

.

Bewoners van de Schilderswijk komen in actie om schimmelproblemen in woningen aan te pakken. De Paraplu wil door het scholen van onder meer vrijwilligers ervoor zorgen dat de voorlichting over schimmel verbetert. Ook komt er een soort buddysysteem waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan mensen die al lang bezig zijn om hun huis op orde te krijgen.

Iets aan doen

Volgens Wijsmuller is het een prima project omdat zo het probleem beter bespreekbaar wordt en er ook praktisch iets aan kan worden gedaan. Hij wijst er ook op dat het schimmelprobleem veel oorzaken kan hebben: hard stoken, veel water gebruiken, geen afzuigkap in de keuken, lang douchen, geen ventilatie.

Die problemen kunnen deels door de bewoners zelf worden opgelost, zegt Wijsmuller. Maar als de problemen echt door bijvoorbeeld bouwtechnische oorzaken ontstaan, dan zal de gemeente ook niet aarzelen om een woningbouwcorporatie tot actie te dwingen. Dat is recent nog in Moerwijk gebeurd, aldus de wethouder. ‘Het gaat om een maatschappelijk belang. En dan zie ik het als taak voor de gemeente de corporaties aan te spreken om voor een gezamenlijke aanpak zorgen.’