'Belastingdienst grijpt in; oudere Haagse ambtenaren lopen pensioenvoordeel mis'

(Archieffoto)
(Archieffoto)
DEN HAAG - Tientallen oudere ambtenaren van de gemeente Den Haag moeten een deel van hun pensioenopbouw terugstorten. Dat schrijft De Telegraaf.
De stad heeft vorig jaar voor zo'n 350 zestigplussers een financieel aantrekkelijke regeling ingevoerd, het zogeheten 'generatiepact'. Het voordeel voor de gemeente was dat ze meer jongere werknemers in dienst konden nemen terwijl oudere werknemers nauwelijks hoefden in te leveren. De regeling die in heel Nederland navolging krijgt, blijkt nu toch niet door de beugel te kunnen.
De regeling, ontworpen door deskundigen van het ambtenarenpensioenfonds ABP, hield in dat de zestigplussers drie dagen per week werkten voor 80 procent van hun salaris, terwijl hun pensioen gewoon voor 100 procent wordt opgebouwd. Het loon dat ze kwijtraken konden zij door het ABP als vroegpensioenuitkering laten aanvullen. Zeventig ambtenaren maken daar gebruik van.

Streep door de regeling

Maar de Belastingdienst heeft een streep door de Haagse combinatie van generatiepact en vroegpensioen gezet. Wie zijn loon aanvult met 20 procent vroegpensioen, mag ook maar over 80 procent van zijn salaris pensioen opbouwen.
Mogelijk moeten de ambtenaren duizenden euro's uit hun pensioenrechten terugstorten in de kas van het ABP. De gedupeerde ambtenaren lopen dan na hun pensioen enkele tientallen euro's per maand mis.

Zelf in opspraak

Saillant detail, schrijft De Telegraaf, is dat de Belastingdienst zelf juist in opspraak is gekomen door een riante vertrekregeling voor haar eigen werknemers.