Instellingen

Woningovervallers Leiden eisen kluis die al eerder is gestolen

De Meerburgerkade in Leiden
De Meerburgerkade in Leiden

LEIDEN - Angstige momenten voor een 54-jarige inwoner van Leiden. Tijdens een woningoverval blijven de daders maar vragen om een kluis, terwijl hij die echt niet meer heeft. De kluis is namelijk een maand eerder al gestolen.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 25 oktober. Meer zaken zijn hier te vinden.

UPDATE: Woensdag 26 oktober is een 21-jarige man uit Leiden als verdachte aangehouden. Donderdag 13 april zijn nog twee verdachten aangehouden: mannen van 26 en 27 uit Rotterdam.

Het slachtoffer woont in een flat aan de Meerburgerkade, tegenover een klein buurtwinkelcentrum.  Op woensdag 31 augustus tussen 11.00 en 18.30 uur is hij niet thuis. In die periode wordt er ingebroken. De buit: een kluis met daarin een aanzienlijk geldbedrag.

Vrijdagochtend 30 september om 10 uur wordt er bij hem aangebeld. Er staat een man voor de deur die zich voordoet als verzekeringsexpert. Hij komt naar binnen en korte tijd later wordt er weer aangebeld. Als de bewoner open doet, stormen er twee mannen naar binnen die hem allebei bedreigen met een vuurwapen.

Veel geweld

Hij krijgt de wapens letterlijk in zijn gezicht gedrukt. Hij wordt geslagen en geschopt en hij moet op zijn buik gaan liggen, waarna hij wordt vastgebonden. De overvallers doorzoeken het hele huis en vragen meerdere keren om de kluis. Maar omdat die een maand eerder al was gestolen, heeft het slachtoffer die niet meer.

De mannen worden zo boos dat ze ook meerdere keren een kussen in het gezicht van het slachtoffer drukken. Ze vinden een  pinpas en om aan de code te komen schoppen ze de man meerdere keren hard tegen zijn lichaam. Uiteindelijk geeft het slachtoffer zijn code en dan vertrekken de overvallers.

Lichte verwondingen

Uiteindelijk weet het slachtoffer zich te bevrijden. Hij heeft een aantal blauwe en beurse plekken en wat verwondingen aan zijn arm. Het letsel is waarschijnlijk niet blijvend. Uiteraard is de man behoorlijk angstig geworden na de overval. Hij probeert het af te sluiten, maar dat valt nog niet mee.

De politie onderzoekt of de inbraak en de overval iets met elkaar te maken hebben en hoe de mannen wisten dat er een kluis in huis was. Daarom zijn getuigen heel belangrijk. Als u op 31 augustus of 30 september iets opvallends heeft gezien of gehoord in de buurt van de woning aan de Meerburgerkade in Leiden, dan wil de politie u graag spreken.

Signalementen overvallers

De mannen waren licht getint, tussen de 30 en 40 jaar oud en zo’n 1.80 meter lang. Ze hadden een normaal postuur en zwart haar. Ze droegen donkere kleding en spraken onderling in een voor het slachtoffer onbekende buitenlandse taal.

Mogelijk reden ze in een kleine zwarte personenauto. Die is kort voor de overval op 30 september gezien voor de flat. Er zaten een aantal personen in die donkere kleding droegen. Die stapten uit en liepen richting de centrale toegangsdeur van de flat.

Pinpas gebruikt

Na de overval wordt de pinpas van het slachtoffer gebruikt bij een geldautomaat aan de Schiedamseweg in Rotterdam. Er wordt 1000 euro van de rekening gehaald. De politie doet op dit moment nog onderzoek naar camerabeelden van die pintransactie.

Was u getuige of heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070 Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem