Babbeltrucverdachte trekt broek omlaag als hij op de foto wordt gezet

DEN HAAG - De man die een 88-jarige Hagenaar oplicht met een babbeltruc, heeft er blijkbaar geen moeite mee dat hij daarna door een getuige op de foto wordt gezet. Hij lacht naar de camera en trekt zelfs zijn broek naar beneden. Het slachtoffer is boos: ‘Je voelt je belazerd. Dat is het gevoel, een beetje frustratie’, zegt hij in een interview in Team West.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 25 oktober. Meer zaken zijn hier te vinden.
De 88-jarige meneer doet op vrijdag 12 augustus boodschappen aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan in Den Haag. Als hij daarna in zijn auto is gestapt, wordt er op het raam getikt. Er staat een man die vraagt of hij twee euro voor hem kan wisselen.
‘Ik heb mijn portemonnee gepakt en open gedaan. Toen zat hij meteen met zijn hand in mijn portemonnee. Alsof hij eruit wilde halen wat hij nodig had. Dat irriteerde me een beetje en ik werd er ongedurig van. Toen heb ik gevraagd wat hij dan wilde hebben, maar dat kwam er niet duidelijk uit’, zegt het slachtoffer.

Alerte getuige

Een getuige die ook op het parkeerterrein is, ziet de man bij de auto staan. Kort daarvoor is hij ook door hem aangesproken met de vraag om geld te wisselen voor de parkeerautomaat. Maar omdat er daar niet betaald hoeft te worden, vertrouwt hij het niet en hij stuurt de man weg.
De getuige gaat op de oplichter en de 88-jarige meneer af en roept dat hij de politie gaat bellen. De oplichter gaat er dan meteen vandoor, maar de man kan nog wel een aantal foto’s van hem maken. Dat maakt hem blijkbaar niet uit, want hij lacht naar de camera en trekt zijn broek naar beneden, zodat zijn onderbroek is te zien. Vervolgens loopt hij weg over de Esther de Boer van Rijklaan.

Papiergeld weg

‘Toen ontdekte ik eigenlijk pas dat hij met zijn andere hand, waar ik geen zicht op had, ook in de auto is geweest. Aan de achterkant van mijn portemonnee had hij het papiergeld eruit gehaald’, vertelt het slachtoffer. ‘En dat niet alleen, hij had ook mijn horloge los gemaakt. Dat kon niet over mijn hand glijden en hing er nog aan.’
‘Het geheim is dat je aandacht wordt gefixeerd op de hand waar hij mee bezig is. Daar kijk je dus naar en je ziet niet wat die andere hand aan het doen is. Dat is bij een goochelaar ook zo. Het is een handvaardigheid die wij gewoon niet hebben. Het is eigenlijk fantastisch hoe die man met zijn tweede hand het geld uit je portemonnee kan pakken. Gevaarlijk', besluit het 88-jarige slachtoffer.  

Herkent u de man?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem