Instellingen

Oktoberfest kreeg financiering voor Malieveld niet rond

Gerard Stolk (Flickr)
Gerard Stolk (Flickr)

DEN HAAG - De organisator van het Oktoberfest dat donderdag, vrijdag en zaterdag gehouden zou worden op het Malieveld in Den Haag, had van Staatsbosbeheer geen toestemming om dat terrein te gebruiken. Dat melden bronnen aan Omroep West. Het Malieveld is eigendom van Staatsbosbeheer.

Om het veld te mogen gebruiken moet huur worden betaald, maar organisator Dennis Poland had de rekening hiervoor niet voldaan, bevestigt Staatsbosbeheer. Er is zelfs gesproken over een betalingsregeling, maar daar wilde de natuurorganisatie niet aan.

Poland zegt dat hij niet weet of er is gevraagd om een betalingsregeling, maar bezweert dat hij geen  liquiditeitsprobleem heeft.

Twee beveiligingsbedrijven

Ook waren er problemen met de beveiliging. Het bedrijf dat beveiligers zou leveren heeft een plan opgesteld waaraan ook een prijskaartje hing. Ook deze rekening moest vooraf betaald worden. Hiervoor ontbrak eveneens het geld bij organisator Dennis Poland. Hij heeft toen een ander bedrijf benaderd dat de beveiliging kon doen, en wel in termijnen betaald wilde worden.

Uiteindelijk lagen er overeenkomsten met twee beveiligingsbedrijven. De gemeente was bang dat beide partijen zich op het laatste moment zouden terugtrekken, waardoor er helemaal geen beveiliging zou zijn tijdens het evenement.

Vraagtekens bij het bier

Dan was er ook nog ernstige twijfel over de levering van bier. De organisator heeft in aanloop naar het evenement flink discussie gehad met bierbrouwer Hofbräu. Deze brouwer uit het Duitse München zou het bier leveren, en werd in een beginstadium gepresenteerd als een soort medeorganisator.

Regionale omroep NH kwam erachter dat dit helemaal niet het geval was. Organisator Dennis Poland heeft de gemeente er onvoldoende van kunnen overtuigen dat er genoeg bier geleverd zou gaan worden. Volgens Poland was er een toezegging, maar hij heeft ondanks meerdere verzoeken van de gemeente nooit een contract overlegd.

Slechte ervaring

Bij een feest in Alkmaar ging het vorig jaar helemaal mis omdat door een gebrekkige organisatie mensen lang moesten wachten om binnen te komen, er te weinig bier was, en bezoekers veel kritiek hadden op de kwaliteit van het eten. Het feest duurde toen geen drie dagen, maar slechts 1 avond. Twaalf Duitse serveersters werden betast en deden aangifte van aanranding.

Alle punten bij elkaar opgeteld was de gemeente in Den Haag bang voor een herhaling van de onrust. De gemeente heeft er geen vertrouwen in dat organisator Dennis Poland een fatsoenlijk feest kan neerzetten. Ook de gemeente Groningen heeft dinsdag de stekker getrokken uit het bierfeest dat op 3,4 en 5 november gehouden zou worden, ook daar was Poland de organisator.