'Minder maaltijden voor ouderen in seniorencomplexen Zoetermeer is bittere noodzaak'

Warme maaltijd.
Warme maaltijd. © ANP
ZOETERMEER - Het stopzetten van weekendmaaltijden in een aantal Zoetermeerse wooncomplexen voor senioren is volgens de gemeente bittere noodzaak. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in reactie op raadsvragen van de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN), het CDA en Zoetermeer Vooruit.
Begin deze maand ontstond commotie nadat bekend werd dat bewoners van twee wooncomplexen voor ouderen aan de Gondelkade en de Albrandswaard in weekeinden geen warme maaltijden meer kunnen krijgen. Palet Welzijn, de organisatie die de maaltijden verzorgt, zegt gedwongen te moeten
in het weekend omdat het niet rendabel meer is.
Zoetermeer zegt dat er een structureel tekort is op de begroting voor wijkrestaurants. Zonder het stopzetten van de weekendmaaltijden zal dat volgens de gemeente verder oplopen. De maatregel wordt ook mede genomen vanwege de 'lage bezettingsgraad' in het weekend. Er zouden ongeveer tien mensen per avond in het wijkrestaurant komen.

Eenzaamheid

De gemeente vreest niet voor meer eenzaamheid onder ouderen. Weliswaar wordt de keuken in het weekend gesloten, de gemeenschappelijke ruimte blijft wél open, benadrukt het college. Ouderen kunnen elkaar daardoor nog steeds ontmoeten. Mensen die afhankelijk zijn van de weekendmaaltijden wordt een passende voorziening aangeboden.
Verder geeft de gemeente aan dat de huurkosten van de wijkrestaurants onderwerp van gesprek zijn. Woningcorporatie Vidomes zou bereid zijn de huur vanaf 2018 substantieel te verlagen.