Brouwersduo Kompaan bouwt grote brouwfabriek in Den Haag

DEN HAAG - Ooit begonnen Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch als kleine amateurs. Maar nu bouwen ze hun nieuwe bierbrouwerij in het Haagse bedrijvengebied Binckhorst om straks de op één na grootste brouwer van Zuid-Holland te zijn.
Het verhaal begon in de keuken van Van Ditmarsch, in de Haagse Moerwijk. 'Na drie keer vond z'n vrouw het wel welletjes', vertelt compagnon Jasper. 'Ze zei: gaan jullie maar ergens anders heen met je spullen.' Daarna bouwde het duo de eerste brouwinstallatie in een oud schoolgebouw in Moerwijk. Daar werden ook de eerste bierrecepten ontwikkeld.
Van die eerste installatie kunnen ze binnenkort afscheid nemen wanneer de nieuwe brouwerij in de Saturnusstraat volop draait. 'We kunnen hier 8.000 hectoliter produceren, dus 800.000 liter. En met enkele aanpassingen kan het brouwhuis zeker 20.000 hectoliter aan', denkt Langbroek.
Tot nu toe is pas een derde van de beloofde biercapaciteit verkocht, maar daar liggen de brouwers niet wakker van. 'Dat is niet eng', zegt Langbroek. 'Het is juist superleuk. We zijn supertoffe dingen aan het doen. We kunnen niet wachten tot we hier eigen bieren kunnen gaan produceren.' Eén van die pilsjes is de '070', een typisch Haagse vinding 'met een stevig karakter'. Er is een proeflokaal op de plaats van de brouwerij, waar de biertjes van Kompaan al geproefd kunnen worden.