Instellingen

Gemeente Den Haag: Carnivale goochelt met cijfers en krijgt nog geen subsidie

© Carnivale/Valerie Kuypers

DEN HAAG - De Haagse winterkermis Carnivale krijgt vooralsnog geen subsidie van de gemeente. Volgens het Haagse stadsbestuur is de belangrijkste reden dat Carnivale zich niet aan eerdere afspraken heeft gehouden.

Dat blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur

. Het college prijst het festival wel. Het zou zich kenmerken door ‘uniciteit en kleinschaligheid’ en een ‘mooie opsteker zijn voor de Stationsbuurt’. Maar tegelijk is het met 10.000 bezoekers te klein om geld te krijgen uit een potje voor ‘grootschalige publieksevenementen’.

Dat zou Carnivale ook al in 2015 zijn meegedeeld. Wel zijn er andere budgetten beschikbaar, zoals het Publiekfonds Kleinschalige Evenementen. Maar daarvan heeft de organisatie geen gebruik gemaakt, stelt het stadsbestuur.

Vorig jaar nog 85.000 euro

Omdat het voortbestaan in 2015 werd bedreigd omdat de organisatie schulden had, heeft de gemeente vorig jaar nog wel geld gegeven. In totaal ging er 85.000 euro naar Carnivale.

Daarna werden harde afspraken gemaakt. Carnivale zou er volgens de gemeente alles aan doen om dit jaar een gezonde financiële situatie te creëren. Onder meer door sponsors te betrekken, zodat de gemeente minder zou hoeven bijdragen. Maar ‘uit de begroting van 2016 blijkt dat Carnivale zich kennelijk niet aan deze afspraken heeft gehouden’, aldus het college.

Organisatie voldoet niet aan de eisen

Ook kwam een verantwoording van de uitgaven in 2015 pas na lang aandringen van het stadhuis. Toen die wel kwam, voldeed deze niet aan de eisen. ‘Er ontbreekt bijvoorbeeld een overzicht van de uiteindelijke totale kosten en inkomsten’, stelt het stadsbestuur.

Eventueel zijn er nog andere potjes waaruit de organisatie geld kan krijgen. Maar ook over de begroting van dit jaar zijn weer twijfels bij de gemeente. Zo zou de kermis goochelen met bezoekerscijfers. Daarom is niet zeker of Carnivale wel daadwerkelijk geld nodig zou hebben. Het college wil daarom pas geld geven als de verantwoording over vorig jaar ‘op de juiste wijze en volledig is ingediend’.

'Intens verdrietig'

Carnivale-oprichter Joris Hentenaar zegt in een eerste reactie 'intens verdrietig' te zijn door de opstelling van de gemeente. Het bestuur van de organisatie komt dinsdagavond bijeen om zich te beraden.