Nu al discussie over opvolging burgemeester Van Aartsen

Burgemeester Jozias van Aartsen
Burgemeester Jozias van Aartsen
DEN HAAG - De grote partijen in de Haagse gemeenteraad gaan bepalen wie de opvolger wordt van burgemeester Jozias van Aartsen. De coalitiepartijen D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA willen een vertegenwoordiger leveren voor de vertrouwenscommissie. Ook de grote oppositiepartijen PVV en Groep de Mos krijgen hierin zeer waarschijnlijk een vertegenwoordiger.
Dinsdag om 12.00 uur sloot de termijn waarop partijen een vertegenwoordiger konden voordragen voor de commissie. Eerder sprak de gemeenteraad al af dat daarin zeven raadsleden zouden plaatsnemen. In totaal hebben acht partijen duidelijk gemaakt dat ze in de commissie willen. Naast de zeven grote partijen is dat de Groep Okcuoglu.
Maar goede bronnen in het stadhuis melden dat hij in de praktijk weinig kans maakt. Okcuoglu stapte in december 2014 uit GroenLinks. Hij heeft dus niet 'op eigen kracht'  zijn zetel veroverd, zoals dat heet. En dat wordt in de raad gebruikt als argument om hem af te serveren.

'Namens kleine partijen'

Okcuoglu bevestigt tegen Omroep West dat hij inderdaad kandidaat is. Hij heeft daarvoor twee belangrijke redenen. 'Ik ben een van de meest ervaren raadsleden. En er moet iemand namens de kleine partijen in die commissie zitten',  zegt hij.
Het presidium van de gemeenteraad - het dagelijks bestuur - komt vrijdag bijeen om een voordracht te doen voor een vertrouwenscommissie. Mocht Okcuoglu niet worden geselecteerd, dan legt hij zich daarbij niet neer, zegt hij. Dan moet de gemeenteraad daar maar over stemmen. Die beslist. Ik zet mijn kandidatuur door.'

Invloed uitoefenen

Sommige partijen in de raad willen hun voordracht voor de commissie niet toelichten, anderen maken er totaal geen geheim van. Zo is Karen Gerbrands van de PVV open over haar ambities. 'Wij zijn de grootste oppositiepartij in de stad. Dan moet je ook proberen enige invloed uit te oefenen',  zegt zij.
D66 schuift niet fractievoorzitter Robert van Asten, maar raadslid Rachid Guernaoui naar voren. Volgens Van Asten speelt daarbij mee dat Guernaoui al voorzitter is van het presidium en ook in de vertrouwenscommissie zat toen burgemeester Jozias van Aartsen eind 2013 moest worden herbenoemd. 'Hij heeft dus veel ervaring.'

'Enorm belangrijk voor stad'

Ook de VVD wil 'vanzelfsprekend graag' in die commissie, stelt fractievoorzitter Martin Wörsdörfer. 'De benoeming van de burgemeester is immers enorm belangrijk voor de stad: vanwege de portefeuille veiligheid, het belang van haar of zijn internationaal netwerk voor de stad - zie wat Van Aartsen heeft betekend - en ook met oog op de vergaderorde in de gemeenteraad met enorm veel partijen.'