Instellingen

Leiden plaatst verplaatsbaar huis voor statushouders

Archief
Archief © ANP
LEIDEN - Honderd containerwoningen aan het einde van de Voorschoterweg in Leiden worden stapelbare en duurzame houten blokwoningen van 50.000 euro per stuk. De woningen zijn ondermeer bedoeld voor vluchtelingen. Volgens het Leidsch Dagblad is dat voor de plaatselijke VVD ook meteen het probleem.
Leiden plaatst als eerste gemeente een soort blokhut voor statushouders die snel gebouwd kan worden en kan worden verplaatst, genaamd de Finch. De woning bevat een keuken, stapelbedden, een badkamer en een woongedeelte.
zijn de Finch-woningen bij de Voorschoterweg eveneens voor reguliere woningzoekenden beschikbaar.
Door de plotselinge toestroom van vluchtelingen vorig jaar, moest ook Leiden op zoek naar onderdak. Voor de vluchtelingen die vervolgens in Nederland mochten blijven, de zogeheten statushouders, moest Leiden óók sociale huurwoningen regelen.

'Niet de sobere huisvesting die we voor ogen hadden'

De Finch is één van de winnende ontwerpen van een prijsvraag van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Rijksbouwmeester. Die vroegen architecten en ontwerpers om een nieuwe vorm van huisvesting voor statushouders te ontwerpen. De Finch stond afgelopen week al op een asielzoekerscentrum in Budel in Noord-Brabant. Een aantal vluchtelingen heeft het huis getest en zij waren tevreden.
De VVD in Leiden heeft moeite met de keuze voor de blokwoningen van een halve ton. ‘Ik ben geen architect of aannemer, maar dit is niet de sobere vorm van huisvesting die we voor ogen hadden’, zegt fractievoorzitter Frederik Zevenbergen in het Leidsch Dagblad.

'Verdient zichzelf terug'

Maar volgens de gemeente is een ontwerp als de Finch wel degelijk economisch aantrekkelijk, vertelde ambtenaar Frans Pot vorige week tegen NRC. Eén module kost 50.000 euro. Leiden en betrokken woningbouwcorporaties rekenen op een levensduur van de woning van 25 jaar. De investering verdient zichzelf alweer terug bij een maandhuur van enkele honderden euro's.
De gemeente Leiden wil eind januari 2017 zestien woningen in gebruik nemen en vermoedelijk daarna nog eens 135 'blokhutten'.