'Geen idee wat 'ie kan opbrengen...', Haagse scoutinggroep blij met Pokémonpaal

De Pokémonpaal op Kijkduin.
De Pokémonpaal op Kijkduin. © Richard Mulder
DEN HAAG - Scoutinggroep De Rimboejagers is 'heel blij'. De Haagse scouts mogen de Pokémonpaal op Kijkduin veilen. Met de opbrengst willen ze het clubhuis renoveren.
´We zijn ons clubhuis aan het opknappen. Daar is twee ton voor nodig´, vertelt voorzitter Ernst Andeweg van de scoutingggroep. ´Dit is een mooie bijdrage. We hebben geen idee wat de paal kan opbrengen, maar veel mensen zijn liefhebber van de Pokémongame ...´
Wethouder Boudewijn Revis noemt het verzoek van De Rimboejagers om de paal met de afbeelding van Pikachu te mogen veilen 'gezien de grote maatschappelijke betrokkenheid van de scoutinggroep en het doel waarvoor men financiering zoekt, zeer sympathiek'. Hoe en wanneer de paal geveild gaat worden, is nog niet duidelijk. Andeweg: 'We gaan nog kijken of we dit via de site gaan doen of op een andere manier.'

'Pokémonhoofdstad van Nederland'

Dinsdag wordt de paal met Pikachu weggehaald van het Deltaplein. Het speciale Pokémonbord werd in de zomer onthuld nadat Den Haag zichzelf uitriep tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland'. Vele duizenden mensen kwamen naar Kijkduin om de virtuele beestjes daar te vangen. Dit veroorzaakte echter veel overlast.
Omwonenden klaagden over de rotzooi die de spelers achterlieten en de schade die ze aan de duinen aanrichtten. De gemeente spande daarop een kort geding aan tegen de ontwikkelaar van het spel, Niantic. Het bedrijf liet daarop weten geen virtuele beestjes meer los te laten in de duinen van Kijkduin.