Instellingen

Heerema-gebouw Leiden zorgt voor tevreden en productief personeel

Heerema-gebouw in Leiden
Heerema-gebouw in Leiden © Ronald Dikstaal/Twitter

LEIDEN - De World Green Building Council heeft woensdag een lijst van vijftien gebouwen gepubliceerd waar het verzuim van medewerkers lager is en de productiviteit hoger dan gemiddeld. Het Heerema-gebouw in Leiden is een van de panden die op de lijst voorkomt.

Delta Development Group ontwikkelde het pand voor het offshorebedrijf Heerema Marine Contractors. Volgens directeur Coert Zachariasse van Delta kan een gebouw bijdragen aan minder verzuim en meer opbrengst als er goed rekening wordt gehouden met temperatuur, luchtvochtigheid en akoestiek. 'Daar reageren mensen fysiek op', licht hij toe.

Zachariasse is ervan overtuigd dat de mens centraal moet staan en niet het gebouw. 'Daardoor creëer je meer plezier en een betere concentratie. Voorheen ging het vooral om energiezuinigheid. In het geval van het Heerema-gebouw is het zo dat we oude materialen hebben hergebruikt. Maar we hebben alles met de mens als uitgangspunt gedaan. Het gebouw is zo gemaakt dat het ook weer uit elkaar gehaald kan worden en het materiaal kan opnieuw worden gebruikt.'

Aantoonbaar productiever

Het personeel in het gebouw werkt aantoonbaar productiever en heeft meer plezier in het werk. KPMG deed een meting in zowel het oude als het vernieuwde gebouw en daar kwamen positieve reslutaten uit.