Gemeente Westland wil kunstgrasvelden met rubberkorrels versneld vervangen

Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels
Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels
WESTLAND - De gemeente Westland gaat kunstgrasvelden met 'SBR-rubbergranulaat' versneld vervangen. Dit naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over de rubberkorrels, die kankerverwekkend zouden zijn. Dat heeft wethouder Peter Ouwendijk (VVD) woensdagavond gezegd tijdens een commissievergadering.
In de gemeente Westland zijn nog
: twee bij RKVV Westlandia en één bij VV Naaldwijk, SC Monster en SV Velo. Deze zouden in 2017 en 2018 worden vernieuwd, omdat dan de levensduur van de kunstgrasvelden verloopt. Maar de wethouder wil nu dus alle velden voor de zomer van 2017 vervangen.
Dit vanwege de onrust die is ontstaan over de rubberkorrels, legt een woordvoerder van de gemeente uit. 'Als je die velden op redelijk korte termijn toch moet vervangen, kun je dat beter zo snel mogelijk doen.' De gemeente kiest al sinds 2008 niet meer voor de velden met de omstreden rubberkorrels.

Synthethisch rubber

Het merendeel van de Westlandse velden is voorzien van TPE, een synthetisch rubber dat volgens de gemeentewoordvoerder duurzamer is. Een gemiddeld kunstgrasveld met rubbergranulaat kost zo'n drie ton, exclusief btw. Velden met andere materialen dan rubbergranulaat zijn duurder. De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan van de wethouder.  
De onrust over de rubberkorrels ontstond na een uitzending van het programma Zembla eerder deze maand, waarin wetenschappers vraagtekens plaatsen bij het veilig spelen op kunstgras met rubbergranulaat. De korrels, die bestaan uit gemalen autobanden, bevatten meer schadelijke stoffen dan volgens Europese richtlijnen is toegestaan.

Risico op kanker

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er geen verhoogd risico op kanker door het sporten op kunstgrasvelden. Wel doet het RIVM nu 'met spoed' extra onderzoek naar de effecten van het sporten op velden met de rubberkorrels. Dat onderzoek moet voor het einde van het jaar klaar zijn. Volgens het RIVM en voetbalbond KNVB kan er vooralsnog gewoon gevoetbald worden op de velden met rubbergranulaat.