Instellingen

Wijsmuller: 'Geen doorstart Toneelgroep De Appel'

© Omroep West/Maarten Brakema

DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) van Den Haag ziet geen mogelijkheden voor een doorstart van Toneelgroep De Appel. Een alternatief plan van het gezelschap moest Wijsmuller ervan overtuigen om toch geld in De Appel te steken. Maar dit plan heeft 'grote financiële risico's', oordeelt Wijsmuller.

Volgend jaar wil wethouder Wijsmuller de subsidie  van 2 miljoen euro voor het gezelschap stopzetten. De wethouder neemt het oordeel van een adviescommissie over. Die concludeerde dat De Appel onder de maat presteerde.

Daarop diende De Appel een alternatief beleidsplan in waarin het flink bezuinigt. Het aantal producties gaat omlaag en het personeel wordt een loonoffer van twintig procent gevraagd. Een subsidie van 750 duizend euro zou desondanks nodig blijven.

Bezoekersaantallen niet realistisch


Maar Wijsmuller is kritisch over dit alternatief. Zo gaat De Appel volgens hem uit van bezoekersaantallen die mogelijk niet realistisch zijn. Ook doet De Appel een financieel beroep op de gemeente vanwege het gedwongen ontslag van medewerkers. 'Deze kosten zijn niet opgenomen in het plan Appel 2021 en vormen dus een financieel risico', schrijft Wijsmuller aan de gemeenteraad.

Hij heeft geen vertrouwen in een doorstart. 'Gelet op de huidige financiële situatie van De Appel, zie ik dan ook geen mogelijkheden voor een doorstart.' Begin november beslist de gemeenteraad definitief over De Appel.