Instellingen

Haags college: 'Sinterklaasfeest niet over ruggen kinderen uitvechten'

Een Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink.
Een Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink. © ANP

DEN HAAG - Het Haagse gemeentebestuur roept mensen en instellingen op de discussie over Zwarte Piet niet over de ruggen van kinderen uit te vechten. Het kind moet ook bij de komende intocht centraal staan. Dat staat te lezen in antwoord op schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur over de viering van het Sinterklaasfeest.

Het college van B&W schrijft verder: 'voor wat betreft de Haagse Pieten zal de verandering die bij de afgelopen Sinterklaasintocht is ingezet, gewoon worden doorgezet. Dit betekent dat, net als bij de intocht van afgelopen jaar, een aanzienlijk deel van de Pieten bestaat uit zogeheten roetveegpieten. Dat zijn Pieten die zwarte vegen op hun gezicht hebben omdat ze door de schoorsteen zijn gekropen.'

'Naast de Pieten lopen er verschillende andere personages rond in het gevolg van Sinterklaas. De organisator sluit daarmee aan bij de eerdere verhaallijn van het landelijke Sinterklaasjournaal en de nationale Sinterklaasintocht, waardoor de verhaallijn van de intocht op Scheveningen en in Den Haag herkenbaar is voor de kinderen', aldus het college.