Instellingen

Legionellabacterie in zes Haagse sporthallen, longontstekingvariant in 't Zandje

Foto ANP

DEN HAAG - In zes gemeentelijke sporthallen in Den Haag is begin oktober de legionellabacterie in de waterleidingen gevonden. Het gaat om 't Zandje, Ockenburgh, Leidschenveen, Houtrust, Oranjeplein en sporthal Piet Vink. De doucheruimtes zijn afgesloten en worden gedesinfecteerd door een gespecialiseerd bedrijf.

In sporthal 't Zandje aan de Schimmelweg gaat het om de legionellavariant 1, oftewel de veteranenziekte. Die kan zware longontsteking veroorzaken. Dat gebeurt door het inademen van waterdamp. Maar volgens de gemeente is de kans op een longontsteking klein en is die goed te behandelen met antibiotica. Er is voor zover bekend ook niemand ziek geworden, aldus een woordvoerster van de gemeente. In de andere vijf sporthallen is een ongevaarlijke variant ontdekt. Die kan griepachtige verschijnselen veroorzaken, maar die verdwijnen vanzelf weer.

Om overlast voor bezoekers te beperken heeft de gemeente per sporthal in twee kleedkamers anti-legionelladouchekoppen geplaatst die veilig gebruikt kunnen worden. De reiniging van de kleedkamers wordt in de komende dagen afgerond. Dan worden er weer monsters genomen om te kijken of de legionella weg is. De uitslag wordt volgende week verwacht.

Controles

Het controleren van leidingwater in sporthallen is geen wettelijke verplichting. Maar de gemeente heeft nu toch besloten om standaard alle dertien gemeentelijke sporthallen twee keer per jaar te controleren op legionella. Hiermee wordt dezelfde cyclus aangehouden als bij de zwembaden.