Instellingen

Hardlopen in het holst van de nacht in Delft

Hardlopers tijdens de Droomtijdloop in 2011
Hardlopers rennen in het holst van de nacht voor de Droomtijdloop in Delft in 2011 © Jan Holierhoek

DELFT - In de nacht van 29 op 30 oktober organiseert atletiek vereniging De Koplopers in Delft de Klaas Vaak Droomtijdloop. 1.500 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de loop, die om 02.00 uur 's nachts van start gaat.

Tijdens de loop gaat de wintertijd in en wordt de klok om 03.00 uur ’s nachts één uur terug gezet. ‘Om drie uur wordt de klok van de Nieuwe Kerk stilgezet, zodat alle deelnemers kunnen zien dat ze in de wintertijd lopen’, vertelt Bruun van der Steuijt, organisator van de loop. Het aardige is dat omdat de wintertijd ingaat iedereen een uur cadeau krijgt in z'n eindtijd, iedereen loopt daarmee een persoonlijk record.

De loop heeft de lengte heeft van een halve marathon (21,1 km). De start en de finish van het parcours zijn bij het clubgebouw van AV De Koplopers op sportpark Wippolder. Het parcours zelf bestaat uit een ronde van iets meer dan 10 kilometer, die de deelnemers twee keer zullen moeten lopen om aan de halve marathon te voldoen. ‘Deelnemers krijgen een fluoriscerend shirt aan en reflecterende bandjes. Ook wordt de weg op de donkerste plekken verlicht met fakkels, wat een heel mooi effect geeft aan de loop.’

Duo-teams

Van de 1500 deelnemers hebben zich er 260 als duo-team ingeschreven. Zij lopen de Droomtijdloop als een estafette en moeten elk een ronde van ongeveer 10,5 kilometer doen. Ze krijgen een speciaal lintje mee dat ze aan elkaar over dienen te geven.

‘De oudste deelnemer is 74 jaar en de jongste 14, iedereen mag mee doen. Alle provincies zijn vertegenwoordigd tijdens de loop', aldus van der Steuijt. ‘We hebben lopers uit België, Duitsland en Engeland, en daarmee heeft het parcours zelfs een internationaal tintje.’

Verkeer

De organisatie attendeert weggebruikers erop dat gemotoriseerd verkeer mogelijk gestremd wordt vanwege de loop. Het omsloten gebied kan via de A13 of via de Sint Sebastiaansbrug bereikt of verlaten worden.