Geen gebedsruimte op Haagse Hogeschool, TU Delft is er nog niet uit

DEN HAAG - Ondanks dat bijna 4.500 mensen een petitie ervoor hebben getekend, krijgt de Haagse Hogeschool geen gebedsruimte. Dat zegt een woordvoerder donderdag tegen Omroep West. De TU Delft heeft al twee van zulke ruimtes, maar lijkt nog steeds te worstelen hoe om te gaan met zogenoemde 'levensbeschouwelijke diversiteit'.
In april van dit jaar begonnen studenten van de Haagse Hogeschool een petitie, waarmee ze een gebedsruimte in de school wilden afdwingen. Die is inmiddels door bijna 4.500 mensen getekend, maar ondertussen blijft het oorverdovend stil.

'We hebben niets meer van de initiatiefnemers vernomen', zegt een woordvoerder van de Haagse Hogeschool. 'We hebben ook geen eigen plan om een dergelijke ruimte te openen', verklaart hij.

Geen gesprek, petitie niet aangeboden

Het gesprek met de initiatiefnemers is volgens de woordvoerder nooit opgestart. Ook zijn de handtekeningen nooit aangeboden aan de schoolleiding. Of hij dat opmerkelijk vindt, wil de woordvoerder niet zeggen: 'Daar doe ik geen uitspraken over.'

De initiatiefnemers van de petitie waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Hun verzoek lijkt opnieuw actueel te worden, nu de winter er weer aan zit te komen. In maart schreven ze: 'Er zijn momenteel studenten die bidden in de kelder onder de trappen, waar het vies is en 's winters koud.'

'Dit kan zo niet langer'

De mensen achter de petitie zeiden destijds graag de mogelijkheid te willen om 'enkele minuten per dag te kunnen bidden of mediteren op een rustige maar voornamelijk ook schone plek.' Volgens hen is er behoefte aan een gebedsruimte. Die moet volgens de initiatiefnemers voor iedereen zijn, ongeacht geloof of afkomst. De behoefte aan zo'n ruimte is erg groot, constateerden zij destijds.

'Dit kan zo niet langer. De school heeft een kantine met verschillende etenswaren - ook halal - en een gezellig café. Waarom kan de Haagse Hogeschool geen bescheiden ruimte voor studenten ter beschikking stellen?', vroegen zij zich af. De school zegt donderdag tegen Omroep West 'zeer bereid' te zijn het gesprek aan te gaan, maar heeft op dit moment 'een helder standpunt'. De woordvoerder: 'Dat is dat we op dit moment geen stilteruimte in de school hebben.'

TU Delft: Stilte over nieuwe stilteruimtes

Ook bij de TU Delft blijft het voorlopig stil op dit gebied. In april van dit jaar werd aangekondigd dat er een werkgroep was opgericht, nadat er verzoeken waren binnengekomen voor meer stilteruimten annex gebedsruimten. Toen werd gemeld dat de resultaten van deze werkgroep in de zomer aan het college van bestuur zouden worden aangeboden.

Maar een woordvoerder van de universiteit weerspreekt dat donderdag tegenover Omroep West. 'Nee hoor, dat is niet juist', zegt een woordvoerster. 'De werkgroep is nog bezig'. Op de Delftse universiteit zijn al twee stilteruimten annex gebedsruimten. De secretaris van de werkgroep zei destijds: 'We willen dat studenten én medewerkers zich zo goed mogelijk bij ons voelen. En dat kan betekenen dat wij ze ook moeten faciliteren als ze iets aan levensbeschouwing willen doen. De werkgroep kijkt of en hoe we dat gaan doen.'

Katholieken en mindfulness

De werkgroep meldde in april niet alleen te onderzoeken hoe om te gaan met bijvoorbeeld een persoon met een islamitische achtergrond die voor de ramadan tijdens een examen wil bidden. Ook wordt gekeken welke regels er komen als bijvoorbeeld iemand aan mindfulness doet en zich graag iedere dag een kwartier wil terugtrekken. En of mensen met een katholieke achtergrond studiegerelateerde afspraken mogen hebben op Goede Vrijdag.

Wanneer er meer duidelijkheid komt over de bevindingen van de werkgroep van de TU Delft kan de instelling niet zeggen. 'Dat weet ik niet', zegt de woordvoerster.

LEES OOK: Universiteit Leiden start proef genderneutraal plassen
Deel dit artikel: