Overal slingeren slagroompatronen met lachgas rond, maar: 'Ze worden niet verboden'

DEN HAAG - Slagroompatronen: op veel plekken in onze omgeving zie je ze liggen. Omroep West kreeg via Facebook meldingen van bosjes, speeltuinen en hangplekken die bezaaid zijn met de van verzilverd staal gemaakte patronen, gevuld met lachgas. Jongeren gebruiken ze als een soort drugs, om een roes te krijgen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) laat donderdag aan Omroep West weten dat 'het recreatief gebruik van lachgas op dit moment niet verboden kan worden.'
De sporen van het middelengebruik kom je op veel plekken in onze omgeving tegen. Er komen vooral veel meldingen bij Omroep West binnen over Den Haag: 'Kom maar kijken op de Hoge Weg bij het Englandspiel monument. Afgelopen maandag lager er ongeveer 100 patronen en wat ballonnetjes', meldt iemand op Facebook. 'Bij de Waterpartij breek je je nek bijna over die dingen', moppert een ander op Facebook. En een derde vraagt zich af waar de patronen voor gebruikt worden.  
In het dagelijks leven worden de patronen officieel verhandeld voor gebruik in slagroomspuiten. 'Voor een liter slagroomspuit heb je twee à drie patronen nodig', schrijft een groothandel op haar site. Hoewel Den Haag al twee jaar de winnaar van Heel Holland Bakt levert, lijkt het onwaarschijnlijk dat mensen daarom spontaan allemaal slagroom op straat gaan staan kloppen. De aantrekkingskracht van de patronen zit dan ook in de inhoud: het lachgas.

Roesmiddel

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en - smakend gas. In de medische wereld wordt er zuurstof toegevoegd aan het lachgas, om te voorkomen dat de patiënt flauwvalt.
Gebruikers die lachgas ofwel N20 puur inhaleren worden lacherig, ze voelen tintelingen en is er een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Het zorgt voor een korte maar sterke roes.

Hoe neem je het in?

Je moet lachgas nooit rechtstreeks uit een patroon of een fles inademen, zo wordt geadviseerd. Je kunt bevriezingswonden krijgen aan je mond en in het ernstigste geval bevriezen je longen, met alle fatale gevolgen van dien. Het gas wordt meestal in een ballon gespoten door middel van een slagroomspuit of een cracker. Voor de rest hoef je het alleen maar in te ademen. Gebruikers laten vaak hun rotzooi slingeren, tot grote ergernis van veel mensen.
Sinds juli 2016 valt de verkoop van N20 niet meer onder de geneesmiddelenwet, maar onder de warenwet. Dat betekent dat de verkoop van lachgas legaal is. Je kunt de slagroompatronen bij winkels met huishoudelijke artikelen kopen of online. In Den Haag kan je de patronen ook aan huis laten bezorgen door verschillende koeriersdiensten. In de stad zie je op lantaarnpalen posters hangen van verkopers die tussen 16.00 en 04.00 uur 's nachts de patronen met lachgas aan huis leveren.

Legaal

Het Trimbos Instituut meldt dat lachgas door jongeren nauwelijks als 'drug' wordt gezien, maar eerder als een onschuldig middel. Onderzoek van het instituut onderen scholieren tussen de 12 en 16 jaar toont aan dat 8 procent ooit lachgas heeft gebruikt. Het tv-programma Kassa kwam onlangs ook met cijfers: Uit hun onderzoek bleek dat bijna 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 25 jaar oud elke maand dit spul gebruikt.
Op dit moment ontbreekt de kennis over de gevolgen van herhaaldelijk kortdurend zuurstofgebrek op jonge leeftijd. Omdat er nog te weinig kennis is over het gebruik van lachgas en de bijbehorende risico's op jonge leeftijd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Trimbos Instituut opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen.

Aanrijding

De NVWA heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een inschatting laten maken of de instantie moet optreden tegen de verkopers van lachgas. Het RIVM oordeelt dat bij gewoon recreatief gebruik van het lachgas geen ernstige gezondheidsrisico's worden verwacht. Daarom kan de NVWA naar eigen zeggen niet handhavend optreden.
Bij een aanrijding op de Loevesteinlaan in Den Haag raakten dinsdagavond vier inzittenden van een auto gewond. Overal in en om de auto lagen lege slagroompatronen. Of die een rol hebben gespeeld bij het ongeluk wordt nog door de politie onderzocht.