Politie Den Haag waarschuwt: snel geld verdienen met telefoontruc is oplichting

Telefoonoplichters slaan toe.
Telefoondief slaat toe. © Omroep West
DEN HAAG - Criminelen hebben weer een nieuwe oplichterstruc verzonnen: jongeren een telefoonabonnement laten afsluiten en er vandoor gaan met de telefoon. De politie in Den Haag waarschuwt voor deze oplichtingspraktijk via de Facebookpagina van het bureau Jan Hendrikstraat, in het centrum.
De truc gaat als volgt: jongeren worden benaderd via Instagram met de vraag of ze snel een paar honderd euro willen verdienen. De oplichter maakt een afspraak voor een ontmoeting in de buurt van een belwinkel. Het slachtoffer krijgt dan de opdracht een telefoonabonnement met gratis toestel af te sluiten op zijn eigen naam. De telefoon moet daarna worden overhandigd aan de oplichter, die er vandoor gaat met het toestel zonder te betalen.
De oplichter vertelt er van te voren ook bij dat hij een vriend in de belwinkel heeft werken die het abonnement weer uit het systeem kan halen, zodat het slachtoffer daar niet aan vast zit. Maar die vriend bestaat natuurlijk niet. Op die manier hebben de daders een gratis telefoon, en heeft het slachtoffer niks verdiend. Daarnaast zit het slachtoffer vast aan een abonnement waar hij niks aan heeft, maar wat hij wel moet betalen tot het einde van de looptijd.

Genept, en ook schuldig

De politie waarschuwt dat er niet alleen misbruik wordt gemaakt van je identiteit, je moet tenslotte je gegevens achterlaten als je een telefoonabonnement neemt, maar je bent zelf ook medeschuldig aan de oplichting, en dus strafbaar. Hoe vaak de politie deze truc al is tegengekomen wordt niet duidelijk uit het Facebook-bericht.