Instellingen

Den Haag doet ballonnen in de ban

Ballonnen bij het openen van de fontein op het Anna van Buerenplein.
Ballonnen bij het openen van de fontein op het Anna van Buerenplein. © Richard Mulder

DEN HAAG - Ballonnen oplaten is er niet meer bij voor de gemeente Den Haag. Dat schrijft het stadsbestuur als antwoord op raadsvragen van de Partij voor de Dieren. Bij feestjes en partijen worden voortaan geen met gas gevulde ballen meer de lucht in gelaten.

Vorige maand werden ballonnen opgelaten bij het feestelijk openen van de

. Dat wekte wrevel bij Partij voor de Dieren-raadslid Christine Teunissen, die daar vragen over heeft gesteld aan wethouder Boudewijn Revis (VVD).

Teunissen wijst erop dat de resten leiden tot zwerfafval, dat opgegeten kan worden door dieren of waarin ze verstrikt kunnen raken. Daarom wordt het oplaten van ballonnen onder andere afgeraden door de Wageningen Universiteit, aldus de Partij voor de Dieren.

Schadelijk

In reactie op de raadsvragen zegt Den Haag toe geen ballonnen meer op te laten bij evenementen die door de gemeente worden georganiseerd. Het college van B en W erkent dat de resten schadelijk zijn voor dieren en tot een toename van zwerfvuil leiden.

Dat het wel gebeurde bij de feestelijkheden op het Anna van Buerenplein, was volgens het college een spontane actie van betrokken instanties en daar heeft de gemeente niet financieel aan bijgedragen.