Nieuw: woningcorporatie Staedion bouwt in Den Haag sociale woningen zonder verlies

DEN HAAG - Eind van de maand verlaten de laatste bewoners van 227 woningen aan de Coevordenstraat in Den Haag hun huis. Woningcorporatie Staedion start daarna met de sloop van de verouderde portiekflats. Er komen 244 betaalbare sociale woningen voor terug, die zonder verlies gebouwd kunnen worden. Dat kan dankzij een nieuwe manier van ontwikkelen.
Het bouwen van sociale woningen is duur, want bewoners betalen een te lage huur om de kosten die voor de woningen gemaakt zijn te dekken. Staedion gaat nu op een nieuwe manier werken. Het hele proces van ontwerpen, bouwen en onderhoud van de woningen komt in een hand te liggen, die van bouwer VolkerWessels. Dit bespaart kosten en er kan sneller gewerkt worden.  

Bekijk hier de uitleg van Staedion:

'Het betekent dus dat wij de grond bouwrijp opleveren en dat vervolgens de bouwer verantwoordelijk is voor de nieuwbouw en het onderhoud voor de komende twintig jaar', vertelt bestuursvoorzitter van Staedion, Willem Krzeszewski. 'We moeten nog precies gaan uitwerken hoe dit er in de praktijk uit komt te zien. We verwachten dat huurders nog altijd kunnen bellen met Staedion maar dat vervolgens de bouwer zorgt voor een onderhoudsmonteur.'

Risico's zijn beperkt

Het risico dat de bouwer onverhoopt failliet gaat, waardoor het onderhoud stil komt te liggen, is volgens Krezeszewski klein. 'Het beheer van de woningen komt nooit in gevaar. Mocht de bouwer problemen krijgen, dan gaan wij op zoek naar een andere partij die dit kan doen en anders nemen wij het onderhoud weer zelf op ons. Het kent risico's, maar die zijn zeer beperkt want wij gaan in zee met gerenommeerde marktpartijen.'  
Volgens Krzeszewski is het een uniek project. 'Het is voor het eerst dat wij geen onrendabele kosten hebben. Wij kunnen dus een betaalbare huur vragen aan bewoners, zonder dat wij daarop verlies leiden.' In 2018 moeten alle woningen aan de Coevordenstraat opgeleverd zijn.