Aanleg kunstgrasvelden met omstreden rubberkorrels stilgelegd na ophef

Stadion ADO Den Haag
Stadion ADO Den Haag
DEN HAAG - De aanleg van zo'n twintig kunstgrasvelden met 'SBR-rubbergranulaat' is eerder deze maand stilgelegd. Dit naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over de mogelijke gezondheidsrisico's die het spelen op kunstgras met deze rubberkorrels zich meebrengt. Dat zeggen producenten van kunstgrasvelden tegen Omroep West.
De korrels, die bestaan uit gemalen autobanden, bevatten meer schadelijke stoffen dan volgens Europese richtlijnen is toegestaan en zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat bleek uit een uitzending van het programma Zembla, eerder deze maand.
De uitzending leidde tot zorgen bij onder meer sporters en gemeenten, al kan er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en voetbalbond KNVB gewoon gesport worden op de velden met rubbergranulaat. Wel doet het RIVM 'met spoed' extra onderzoek naar de effecten van het sporten op velden met de rubberkorrels. Dat onderzoek moet voor het einde van het jaar klaar zijn.

Pas op de plaats

De meeste kunstgrasvelden worden in de zomermaanden aangelegd of vervangen, maar toch waren er eerder deze maand in heel Nederland zo'n twintig velden in aanleg. Dat blijkt uit een evaluatie van de branche zelf. Maar er zijn opdrachtgevers - vaak gemeenten - die nu een 'pas op de plaats' maken, zegt Floor Groeneveldt van Antea Group Sport.
Bij een deel van die twintig velden wordt volgens Arjan Knottnerus gekeken of SBR vervangen kan worden door andere materialen. Hij is directeur van het in Gouda gevestigde FieldTurf Benelux en bestuurslid van branchevereniging PABA. 'Je kan tijdens de aanleg niet zomaar overstappen op een andere materiaal, dat moet je eerst goed onderzoeken.'

Kurk

Bij twee van de twintig velden heeft zijn bedrijf het rubbergranulaat vervangen door kurk. Volgens de producenten wordt voor deze kunstgrasvelden alleen onbehandeld kurk uit Portugal of Spanje gebruikt, dus geen oude kurken uit wijnflessen of kurkvloeren. 'Het is een natuurproduct dat al eeuwen in gebruik is. Ik verwacht dus niet dat kurk tot gezondheidsrisico's kan leiden', zegt Theo Ceelen, directeur en oprichter van CSC Sport en ook bestuurslid van de PABA.
Ceelen is onlangs op bezoek geweest bij zijn kurkleverancier in Portugal. 'Voor ons product wordt alleen de binnenste cirkel van de kurkboom gebruikt.' CSC Sport, dat samenwerkt met TenCate/GreenFields, heeft dit jaar onder meer zes velden met kurk aangelegd in Den Haag. Kunstgrasvelden gevuld met kurk zijn wel duurder. Ceelen: 'Een standaardveld met rubbergranulaat kost zo'n drie ton, met kurk tussen de 335.000 en 345.000 euro - exclusief btw.'

Natuurveld

Een ander veelgebruikt alternatief voor SBR-rubbergranulaat is TPE, een synthetisch rubber. De gemeente Westland maakte woensdagavond bekend de laatste vijf kunstgrasvelden met SBR versneld te gaan vervangen. Alle alternatieven voor SBR-rubber hebben volgens de producenten voor- en nadelen. Zo verouderen sommige materialen sneller, zijn ze minder duurzaam of duurder dan de omstreden rubberkorrels.
SBR heeft nog een ander belangrijk voordeel ten opzichte van de alternatieven, zeggen de producenten: het is 'speltechnisch' het allerbeste materiaal. Groeneveldt: 'SBR bootst een natuurveld zo goed mogelijk na.' Anders gezegd: de bal stuitert er bijna net zoals op een 'gewoon' grasveld.

Onderzoek

Bovendien is SBR de goedkoopste vulling van kunstgrasvelden. Maar de rubberkorrels kampen nu met zo'n groot imagoprobleem dat nog maar de vraag is of er nog gemeenten de velden durven te bestellen. 'Er is nu veel angst voor het product ontstaan. Laten we eerst maar afwachten wat er uit het onderzoek van het RIVM komt', zegt Groeneveldt.