Instellingen

Oeroude schedel gevonden bij zandbank Zandmotor

Schedeldeel van ruim 8000 jaar oud
Na het opspuiten van de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin vond een wandelaar deze zomer schedeldelen op het strand. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg de botten via de politie toegestuurd om te onderzoeken hoe oud deze zijn. © Politie

TER HEIJDE - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onderzoek gedaan naar delen van een schedel die waren gevonden op de Zandmotor, een kunstmatig aangelegde zandbank tussen Ter Heijde en Kijkduin. Uit het onderzoek is gebleken dat de botten tussen de 8000 en 9000 jaar oud zijn.

De schedeldelen werden deze zomer door een wandelaar gevonden op het strand bij de Zandmotor. Nadat ze bij de politie waren afgeleverd, zocht het NFI uit hoe oud de botten waren. Het is bijzonder dat ze zo oud zijn, zegt het NFI. 'Het gebeurt niet vaak dat zulke oude menselijke botfragmenten gevonden worden in Nederland.'

Er worden wel vaker botten gevonden op allerlei plekken in het land. Volgens een woordvoerder van de politie komt er ongeveer eens per week een melding over binnen. Wanneer de politie aanvullend onderzoek nodig vindt, worden de botten naar het NFI opgestuurd.

Vermist persoon

Sommige mensen nemen botten die ze vinden ook mee naar huis. "Mensen moeten bewust zijn van het feit dat het kan gaan om een vermist persoon. Het wordt aangeraden om de botten aan de politie te overhandigen", zegt het NFI.

Het is niet duidelijk wat er nu met de schedeldelen gaat gebeuren.