Instellingen

Kerk ziet steeds meer mensen aankloppen voor hulp, in Den Haag al duizend

© archief

DEN HAAG - Steeds meer mensen kloppen aan bij de kerk voor noodhulp. Dat zegt de protestantse hulporganisatie Kerk in Actie. In Den Haag steeg het aantal hulpvragen in een paar jaar tijd tot meer dan duizend.

'Wij zijn echt het laatste vangnet', zegt Ineke Bakker. Zij is directeur van STEK, stichting voor stad en kerk. Haar organisatie verzorgt de hulp namens de protestantse kerken in Den Haag.

Bakker: 'In 2008 hadden we nog 276 hulpvragen, nu zitten we al op 1047'. Veel mensen zitten volgens Bakker letterlijk in broodnood, ze hebben dus niets meer te eten en doen een beroep op de kerk. Ook kloppen mensen aan omdat hun gas, water en licht dreigt te worden afgesloten.


Gevolg van de crisis

'Het is echt het gevolg van de crisis. Mensen die in de crisis hun baan kwijtraakten, zitten nu in de bijstand. Als ze dan hun huis moeten verkopen, met een restschuld komen te zitten dan stapelen de problemen zich op', zegt Ineke Bakker.

Maar ook de vluchtelingenproblematiek speelt volgens haar mee. 'Mensen die geen verblijfsvergunning hebben moeten voor ieder medicijn dat ze krijgen voorgeschreven cash vijf euro afrekenen. Dat kunnen ze niet.' Volgens haar gaf de kerk daar vorig jaar meer dan 5000 euro aan uit.

Landelijk

Landelijk klopten vorig jaar 50.000 mensen bij de kerk aan voor hulp. Drie jaar eerder waren dat er nog 40.000.