Instellingen

Noordwijk European City of Sport 2017

© Twitter burgemeester Jan Rijpstra

NOORDWIJK - Noordwijk mag zich volgend jaar European City of Sport 2017 noemen. De gemeente werd vrijdagochtend gekozen door de European Capitals and Cities of Sport Federation.

'Wij zijn ontzettend blij', vertelt wethouder sport Gerben van Duin. 'We hebben hard gewerkt om deze titel binnen te halen en het is gelukt.'De jury van de European Capitals and Cities of Sport Federation bracht afgelopen maandag en dinsdag een bezoek aan de kustgemeente. Volgens wethouder Van Duin was de jury vooral te spreken over de manier waarop Noordwijk sport inzet in de gemeenschap.

Ambassadeur

'Maar liefst 88 procent van de inwoners doet aan sport. Ook mensen die normaal gesproken niet zo snel sporten, proberen we te bereiken', zegt Van Duin. 'Bijvoorbeeld kinderen met een beperking of mensen in de bijstand.'

Noordwijk is nu een ambassadeur voor de sport in Europa. En dat brengt niet alleen een titel maar volgens de wethouder ook nieuwe sportevenementen met zich mee. '2017 wordt een topjaar', aldus Van Duin.

Tilburg

Noordwijk is de enige stad in Nederland die zich dit jaar Europese sportstad mag noemen. Vorig jaar kreeg Tilburg de titel. Onder de andere gekozen steden dit jaar zitten onder meer Oostende in België en Bristol in het Verenigd Koningkrijk.

De gemeente Noordwijk mag de onderscheiding op 16 november ophalen tijdens een speciaal gala in Brussel.