Instellingen

Wat kijkt Van Aartsen op televisie als hij niet op zijn werk is?

© ANP

DEN HAAG - We zien hem eigenlijk alleen strak in pak, hard werkend voor de bewoners van Den Haag. Maar als burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) daar klaar mee is, ploft hij gewoon thuis op de bank en begint hij te zappen. De VARAgids interviewde de burgervader samen met zijn vrouw over hun mediagebruik.

Wat opvalt, is dat de meeste programma’s inhoudelijk moeten zijn en dat de oud-minister van Buitenlandse Zaken ook buitenlandse zenders niet schuwt. Zo wordt op zondagochtend afgestemd op de BBC voor The Andrew Marr Show. ‘Een rubriek op zeer hoog niveau’, aldus van Aartsen in het tijdschrift. En op zondagavond Anne Will, een discussieprogramma op Duitsland 1.

En Van Aartsen blijft via Buitenhof en Nieuwsuur op de hoogte van de achtergronden bij het nieuws. Maar er is zeker ook uimte voor wat publiek amusement, want de burgemeester zit samen met zijn vrouw Henriette gewoon klaar voor Heel Holland Bakt en Tussen Kunst en Kitsch. Al wordt dat laatste programma alleen bekeken, 'omdat ik een aantal van de deskundigen ken', aldus Van Aartsen.

Onhebbelijkheid

En dan nog even een lijstje. Wat leest de burgemeester eigenlijk? De Groene Amsterdammer is zijn lievelingstijdschrift, hij gaat het liefst op vakantie in Noorwegen en zijn onhebbelijkheid is dat hij een stapeltjes- en rotzooimaker is.

Het interview is verschenen naar aanleiding van het 'Wereldparlement van Burgemeesters' dat in Den Haag is gehouden. Een verslag daarvan is zondagavond te zien op NPO2.