Nieuw Joods Monument in Den Haag 'te expliciet', zeggen bezwaarmakers

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het ontwerp van het nieuwe Joods monument in Den Haag zorgt voor protest. Het monument ter nagedachtenis aan Joodse Hagenaars die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog werd ontworpen door Anat Ratzabi en moet komen op het Rabbijn Maarsenplein.
Den Haag kondigde afgelopen juni samen met Stichting Joods Monument een nieuw herdenkingsmonument aan. Na het
werd door 23 Hagenaren een bezwaarschrift ingediend.
Het geplande monument toont een deur op een kier in een muur voor de tuin van de Nieuwe Kerk. Ook moeten er twee van onderaf belichte bronzen koffers komen en zes zitplaatsen die de in totaal zes miljoen vermoorde Joden symboliseren.

Weinig subtiel

De tegenstanders zouden het monument te expliciet Joods en niet in lijn met het Joods kindermonument op hetzelfde plein vinden. Ook zijn ze bang voor overlast en vragen ze zich af waarom 'alle Joodse monumenten op één plaats moeten worden gezet'. De bezwaarmakers vinden dat 'op weinig subtiele wijze het Joodse verleden aan de mensen wordt opgedrongen'.
Ook Hanneke Gelderblom van de gemeentelijke begeleidingsgroep ziet liever een andere vorm van herinnering op het plein: 'Ik vind het een gemiste kans. Met dit ontwerp vormen de monumenten op het plein geen eenheid.'

Advies

Haar commissie adviseerde de stichting dan ook om alleen het bestaande Joods herdenkingsmonument van de Gedempte Gracht te verplaatsen naar het Plein in plaats van een heel nieuw monument te plaatsen met het bestaande monument erin verwerkt.
'De stichting heeft gewoon haar ontwerp doorgedrukt, zonder overleg met de buurt en de ontwerper van het kindermonument', aldus Gelderblom.

Raadsvragen PVV

De Partij voor de Vrijheid in de Haagse gemeenteraad noemt het protest tegen een 'te expliciet Joods' monument op het Rabbijn Maarssenplein 'walgelijk'. PVV-raadsleden Karen Gerbrands en Elias van Hees willen dat het Joodse herdenkingsmonument er gewoon komt. Zij hebben vrijdag raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Gerbrands en Van Hees vragen het stadsbestuur of zij bereid is de oorspronkelijke plannen voor het monument 'door te drukken, zoals wel vaker gebeurt', aldus de PVV'ers. 'Hoe kan iets 'te expliciet Joods' zijn ter nagedachtenis van de massamoord op zes miljoen Joden?' Het stadsbestuur zou volgens de PVV meer moeten doen op het gebied van onderwijs om Jodenhaat tegen te gaan.

Bezwaarcommissie

De bezwaarcommissie van de gemeente denkt half november met een advies te kunnen komen aan het college van burgemeester en wethouders. De Stichting Joods Monument was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.