Voormalig ministerie Sociale Zaken wordt toch niet gesloopt

© archief
DEN HAAG - De kans is zeer groot dat het voormalig ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat bij station Laan van NOI in Den Haag toch blijft staan. De eigenaar - een investeerder - lijkt te willen voldoen aan de eisen van de gemeente, namelijk dat het niet mag worden gesloopt.
Dat blijkt uit een brief die wethouder Joris Wijsmuller vrijdagavond aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Over het pand was de afgelopen tijd een discussie gaande tussen het Rijk, de nieuwe eigenaar en de gemeente.
Het ministerie was eigendom van het Rijk, maar het gebouw was overbodig geworden omdat de ambtenaren inmiddels in het centrum van Den Haag zijn gevestigd. Daarom kwam het in de verkoop. In de zomer van dit jaar werd duidelijk dat Litoro Investments uit Schoonhoven het hoogste bod had gedaan: 23 miljoen euro.

Combinatie laag- en hoogbouw

Litoro wilde het pand van de bekende architect Hermen Herzberger echter slopen. Het moest plaats maken voor drie nieuwe gebouwen, een combinatie van laagbouw en twee hoge torens.
Dat zou pas over een paar jaar gebeuren, want onderdeel van de afsprak was dat in het voormalige departement de komende vijf jaar nog 350 vluchtelingen met een verblijfsvergunning zouden worden gehuisvest. Het ministerie werd eerder al gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen.

Tegen sloop

De gemeente Den Haag doorkruiste echter de plannen, omdat het complex volgens eerder vastgestelde plannen niet mocht worden gesloopt. Dit tot grote verbazing van het Rijk. Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf verklaarde in augustus dat het stadhuis niet had gemeld tegen het neerhalen van het pand te zijn.
Uit de brief van Wijsmuller aan de gemeenteraad wordt nu duidelijk dat er veel gesprekken zijn geweest tussen Litoro en de gemeente en dat het stadhuis de plannen heeft gezien en afgekeurd. Toch is nu ook de termijn verstreken waarbinnen de ontwikkelaar de koop nog kon ontbinden. Dus is het contract definitief.

350 statushouders

Litoro en Meijer Realty Partners – een ontwikkelaar die ook eigenaar is van de Mega Stores in Den Haag – zijn nu nieuwe plannen aan het maken voor het pand die wel aan de voorwaarden van de gemeente voldoen. En dat betekent dat er de komende vijf jaar plek is voor 350 statushouders en dat er daarna iets anders in komt.