Instellingen

Een themapark van afval; Haagse teams pakken afvalprobleem aan

© John van der Tol

DEN HAAG - Elke inwoner van Den Haag zorgt dagelijks voor ongeveer een kilo afval. Dat afval kan op de grote hoop belanden, of je kan het een tweede leven geven. Dat laatste probeerden twee Haagse teams vrijdag tijdens de Climathon. Het winnende idee kwam van team Afvallei: zij bedachten een 'Experience Park'.

De Climate-KIC Climathon is een wereldwijd evenement om de klimaatproblematiek van steden aan te pakken. Ruim zestig steden deden er vrijdag aan mee, waarvan Den Haag de enige Nederlandse stad was. De teams hadden maar 24 uur om met een goede oplossing tegen het vele afval te komen.

Team Retyre wilde met hun idee autobanden gebruiken om isolatievloeren te maken. Maar het 'Experience Park' van team Afvallei wist de jury toch het meest te overtuigen.

Themapark

Het idee is om in het Experience Park inwoners te laten zien hoeveel afval er geproduceerd wordt en ze bewust te maken van wat je ermee kan doen. Een soort themapark, met bijvoorbeeld een e-waste doolhof en workshops in hergebruik.

Dat is ook het streven van de gemeente Den Haag: afval in de stad houden om zo de CO2-uitstoot te verminderen. De jury denkt dat beide oplossingen ook echt in Den Haag uitgevoerd kunnen worden.