Instellingen

Zes jaar geëist voor schietpartij Moerbeiplein in Den Haag

© Regio15
DEN HAAG - Het OM eist een celstraf van zes jaar tegen twee mannen die elkaar op het Moerbeiplein in Den Haag beschoten zouden hebben tijdens een ruzie over wiet. 'Op zo'n kinderrijk plein gaan schieten, zo vroeg in de avond, dat is totaal onacceptabel', zei de officier van justitie bij de Haagse rechtbank.
Een van de kogels die op 3 maart werd afgevuurd, ging dwars door een geparkeerde auto. Ook kwam er een kogel in een bankstel in een woning aan het plein. Bewoners hoorden dat de mannen drie tot tien keer schoten.


Grote Impact


Volgens het OM beschoten Hagenaar Marinus L. (31) en Rotterdammer Henry C. (31) elkaar nadat er ruzie zou zijn ontstaan over wiet.  L. zou zes kilo wiet aan de Rotterdammer hebben willen verkopen. Die zou met een handlanger, Djeny F. (23) uit Rotterdam,  de zakken wiet meegepakt hebben zonder te betalen. Henry C. en Djeny. F. scheurden in een grijze auto weg. Met 110 kilometer per uur gingen ze over de Raamweg, maar de politie wist ze aan te houden.


'De schietpartij heeft een grote impact gehad op de bewoners van het Moerbeiplein', zei de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank. Tegen Marinus L. en Henri C. celstraffen is zes jaar Geëist wegens poging tot doodslag op elkaar. Djeny F. zou een celstraf van twintig maanden moeten krijgen.

Niets zeggen

De drie verdachten wilden tijdens de strafzitting niets zeggen over de schietpartij. De advocaat van Marinus L. meende dat de Hagenaar vrijgesproken moest worden. 'Mijn cliënt is op die avond helemaal niet op het Moerbeiplein geweest.' Ook het verhaal van het OM dat L. een wietplantage had in de woning op het Moerbeiplein, klopte volgens de advocaat niet.
De officier van justitie ze dat de Hagenaar goed verdiende aan de wietteelt. De verdachte schilderde zichzelf tijdens de zitting af als een arme sloeber "Ik leef van een daklozenuitkering en slaap links en rechts bij vrienden en kennissen", zei hij tegen de rechtbank. Uitspraak  over twee weken.