Een uurtje langer slapen: zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet

Om 3.00 uur moet de klok terug naar 02.00 uur
Om 3.00 uur moet de klok terug naar 02.00 uur
DEN HAAG - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. De klok moet dan om 03.00 uur een uurtje terug worden gezet en kunnen we dus een uurtje langer blijven liggen in bed.
Vaak is er verwarring over de zomer- en wintertijd. Want wanneer gaat de klok nou een uur vooruit of achteruit. En gaat dat vanzelf of moet je de klok handmatig verzetten? We zetten het voor je op een rijtje.
De klok gaat vannacht dus om 03:00 uur een uur ACHTERUIT. Daardoor is de nacht langer dan normaal. Voor veel mensen is het dan vooral nog de vraag: welke klok in huis gaat nou automatisch een uurtje verder en welke moet ik handmatig verzetten?
De meeste smartphones gaan automatisch een uurtje achteruit. Als je dat niet weet en je zet je klokje zelf 's avonds al een uur naar achteren, loop je dus het risico dat je twee uur langer slaapt. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn tenzij je zondag op je werk wordt verwacht.

Ezelsbruggetjes

Er bestaan ezelsbruggetjes die je kunnen helpen bij het uitvogelen of de klok nu vooruit of achteruit moet in de wintertijd:
- In het NAjaar (ACHTER in het jaar), gaat de klok een uur ACHTeruit.
- Je wint-er-tijd mee
- Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen
- Als er blaadjes aan de bomen groeien, komt er een uur ‘bij’. Als de blaadjes van de bomen vallen, ‘valt’ er een uur af.
- Als de klok een auto was; dan is zomertijd je voorruit en wintertijd je achterruit.
Niet overal op de wereld is er sprake van zomer of wintertijd. Zo'n 70 landen verzetten op dit moment twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.