Steeds meer bibliotheken op scholen; leerlingen keren tij voor bibliotheken

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Na jaren van afnemende bezoekersaantallen keert het tij voor de bibliotheken. De laatste twee jaar is het aantal boeken dat jaarlijks wordt uitgeleend gestabiliseerd op ruim 78 miljoen. Ook het aantal leden blijft sinds twee jaar hangen, op 3,7 miljoen mensen.
De bibliotheken hebben sinds de eeuwwisseling fors moeten inleveren als gevolg van een verminderde belangstelling voor het lezen. In de jaren negentig leenden de biebs jaarlijks nog rond de 150 miljoen boeken uit. Dat aantal is inmiddels vrijwel gehalveerd. Ook de opkomst van de digitale wereld hielp niet mee.
Afgelopen jaren trokken steeds meer bibliotheken in schoolgebouwen om zo vooral de leesprestaties van leerlingen te bevorderen. 'Bibliotheken stellen collecties en professionele medewerkers aan scholen ter beschikking en daar wordt gretig gebruik van gemaakt’, zegt Francien van Bohemen van de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Veel bibliotheken toch dicht

In onze regio hebben meerdere bibliotheken het veld moeten ruimen. Zo moesten in 2011 zes Haagse wijkbibliotheken sluiten, in de gemeente Teylingen werd er voor 300.000 euro bezuinigd op de bibliotheeksubsidie waardoor twee van de drie vestigingen moesten sluiten en vorig jaar moest de bibliotheek in Boskoop dicht.
Door de daling van het aantal biebs kwamen meer onbemande ruimtes waar mensen via een automaat boeken konden lenen. Tegelijkertijd worden er inmiddels meer e-books uitgeleend dan verkocht in Nederland. Vorig jaar werden 1,5 miljoen e-books uitgeleend. Dat aantal werd dit jaar al in de eerste zes maanden gehaald.

Leerlingen uitgedaagd om te lezen

In veertien jaar tijd nam het aantal bibliotheken op scholen toe van 2 procent (131 scholen) naar 44 procent (2870 scholen). Mede daardoor is 61 procent van de bibliotheekleden onder de achttien jaar. Van alle jongeren in Nederland is 67 procent lid.
Dat het lidmaatschap van schoolbibliotheken niet automatisch betekent dat leerlingen veel lezen, blijkt uit een speciale campagne die maandag wordt gelanceerd. Tijdens de campagne 'De weddenschap' worden leerlingen van vmbo- en mbo-scholen uitgedaagd om in zes maanden tijd drie boeken te lezen.