Politie past training nekklem aan na dood Mitch Henriquez

Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
DEN HAAG - De politie heeft de training rond de omstreden nekklem aangepast. Dat meldt RTL Nieuws. Aanleiding voor het aanpassen van de training is het oppakken van Mitch Henriquez. Hij overleed in juni vorig jaar na een hardhandige arrestatie waarbij onder meer de nekklem werd gebruikt.
Dit gaat er veranderen:

  • Er komt meer aandacht voor de nekklem om de bewustwording rond de techniek te vergroten.
  • Agenten krijgen een video te zien met het standpunt van de korpsleiding over de nekklem. Daarin zegt de korpsleiding dat ze de nekklem als controlemiddel als een noodzakelijke techniek zien. Wel waarschuwen ze voor de gevaren van de klem als verwurgingstechniek.
  • Een nekklem moeten politiemensen ook zelf een keer ervaren. Daarom gaat ze op elkaar oefenen.
  • Politiemensen worden alternatieven aangeleerd voor de nektechniek, bijvoorbeeld door iemand om de kaak vast te houden in plaats van de nek.
  • Tijdens training wordt erop gehamerd dat één agent tijdens een aanhouding het welzijn van de arrestant in de gaten houdt.

Eerder dit jaar verscheen het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over het gebruik van de
. Op basis daarvan is de training van de politie aangepast. De korpsleiding vindt nog altijd dat de nekklem een noodzakelijke techniek is en niet verboden wordt.

Agenten vervolgd

Na de dood van Henriquez worden twee agenten vervolgd voor hun rol bij de dodelijke arrestatie. Ze zijn per direct geschorst en blijven dat zolang het onderzoek loopt.