België zet radicale 'Haagse' imam uit naar Nederland

Imam El-Alami Amaouch
Imam El-Alami Amaouch © YouTube
DEN HAAG - België zet de Nederlands-Marokkaanse imam El-Alami Amaouch uit naar Nederland. De imam, die volgens de NOS lange tijd in Den Haag heeft gewoond, heeft 30 dagen de tijd om het land te verlaten omdat hij volgens België een gevaar is voor de samenleving.
De imam is actief in het Waalse dorp Dison, niet ver van de stad Verviers. Daar draagt hij volgens de Belgische autoriteiten al jarenlang een extremistisch gedachtegoed uit. Tientallen van zijn volgelingen zouden zijn geradicaliseerd. Een aantal van hen zou zelfs naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten.
In een filmpje van een preek van 'Sjeik Alami' is ook een IS-vlag te zien. Dat bewijst volgens arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit Tilburg dat de imam 'zich bevindt tussen salafisme en terrorisme', zegt hij tegenover de NOS.
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland wil samen met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) afspraken maken over wat wel en niet mag in een preek. 'Voor imams die onverdraagzame teksten preken, is geen enkele ruimte in Nederland', zegt vice-voorzitter Saïd Bouharrou.

Voorbereid

België heeft contact gehad met de staatssecretaris Dijkhoff, zodat Nederland voorbereid is op de komst van de imam.
Preek van 'Sjeik Alami' voor een salafiistische vlag, die later door IS werd gebruikt