Honderd kunstgrasvelden onderzocht na ophef over mogelijke gezondheidsrisico's

Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels
Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels © ANP
REGIO - Tientallen voetbalclubs, stichtingen en gemeenten willen meedoen aan een nader onderzoek naar het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Het gaat om honderd velden verspreid over het land. De organisaties hebben zich gemeld bij de bandenbranche die daarvoor een oproep deed. De velden gaan zij kosteloos onderzoeken.
Tot 1 december kunnen clubs en
zich melden voor het onderzoek van de brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO. Maandag worden er op het eerste veld al monsters genomen. 'Wij willen aantonen dat het gebruik van voertuigbanden veilig is', zegt Joost Kester Jacobs namens de branche.
Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla waarin twijfels worden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat. In Nederland zijn ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden. Na de Zembla-uitzending ontstond onrust over het gebruik van granulaat van autobanden.

RIVM

Volgens de branche zijn er tientallen onderzoeken die laten zien dat het gebruik van het granulaat veilig is. Voor Ajax was de uitzending echter aanleiding om de vier kunstgrasvelden met rubberkorrels op trainingscomplex De Toekomst te gaan vervangen. De gemeente Westland maakte woensdagavond bekend de laatste vijf kunstgrasvelden met het rubbergranulaat versneld te gaan vervangen.
Het onderzoek van de branche staat los van het onderzoek dat RIVM en voetbalbond KNVB houden. Dat hopen ze nog voor het einde van het jaar af te ronden.