Instellingen

Haagse rechtbank start vandaag met proces tegen Wilders over uitspraken 'minder Marokkanen'

Wilders in de rechtbank
Wilders in de rechtbank

DEN HAAG - De Haagse rechtbank begint vandaag aan de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Geert Wilders. Die staat terecht voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. De PVV-leider liet eerder weten er zelf niet bij te zijn.

Voor de tweede keer in zijn politieke carrière moet Geert Wilders zich in de rechtbank verantwoorden voor uitspraken die hij heeft gedaan. In 2011 werd hij verdacht van groepsbelediging, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie. Hij zou dat hebben gedaan met anti-islamitische uitspraken en de film Fitna. De rechtbank sprak hem destijds vrij op alle punten.

Ditmaal draait het proces om uitspraken die de politicus deed in maart 2014. Wilders vroeg toen op een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag aan zijn achterban of zij meer of minder Marokkanen wilde. Toen het aanwezige publiek 'minder, minder, minder', scandeerde, antwoordde hij: 'Dan gaan we dat regelen'. Het proces wordt om veiligheidsredenen gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp,

'Onterecht vervolgd'

Wilders vindt het zelf onterecht dat hij wordt vervolgd voor de uitspraak. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops, probeerde tijdens een zitting in september nog vervolging te voorkomen. De raadsman vindt dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context, maar dat werd door de rechtbank niet gehonoreerd

Wilders laat het proces de komende drie weken aan zich voorbij gaan. Wilders verklaarde de rechtszaak als een politiek proces te zien en weigert daarom te komen. 'Nederland heeft een mega-Marokkanenprobleem. Geen vonnis verandert dat', liet de PVV-leider maandagochtend weten.