OM eist jaar cel tegen relschopper Schilderswijk na dood Mitch Henriquez

DEN HAAG - Een 29-jarige man uit Haarlem moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar de gevangenis in. Verdachte Darryl O. zou zich tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen de politie, opruiing en het in brand steken van een bouwkeet. De demonstratie werd op 29 juni 2015 georganiseerd, een paar dagen na de dood van Mitch Henriquez.
Henriquez stierf nadat hij door politieagenten hardhandig was gearresteerd. Zijn dood leidde in de Haagse Schilderswijk tot een uitbarsting van onvrede die zich daar al jaren opbouwde. Met name jongeren voelden zich gediscrimineerd en buitensporig hard aangepakt.
De Schilderswijk was die week het decor van ongeregeldheden. Er werd onder meer gegooid met stenen en flessen naar de politie. Bushokjes, tramhaltes en ruiten sneuvelden en winkels werden geplunderd. Er werden alleen die week al ruim 200 mensen aangehouden in verband met de rellen.

Bestorming politiebureau

De demonstratie op 29 juni 2015 volledig uit de hand. Agenten werden belaagd en een menigte bestormde politiebureau De Heemstraat. De verdachte ontkent die avond strafbare feiten te hebben gepleegd.
‘Ik was daar voor een vreedzaam protest’, zei Darryl O. dinsdagmiddag tegen de rechter. ‘Daar sta ik gewoon voor. De intentie was om daar met de politie te communiceren. Ik ben geen voorstander van geweld. Ik wilde alleen mijn ongenoegen uiten na de dood van Mitch.’

Megafoon

Maar het Openbaar Ministerie denkt daar anders over en ziet de verdachte als een van de initiatiefnemers van het geweld bij politiebureau De Heemstraat. Hij zou de aanwezige menigte onder meer met een megafoon toe hebben gesproken.
De Haarlemmer geeft toe dat hij daar inderdaad heeft gesproken. ‘Maar niet met kwade intenties’, zegt hij. ‘Communiceren was het enige dat we wilden, omdat mensen zich genegeerd voelden.’

Videobeelden

Tijdens de rechtszaak zijn beelden getoond van de ongeregeldheden, waarop onder anderen iemand is te zien die op Darryl O. lijkt. Op sommige video’s en foto’s zegt hij zich wel te herkennen, op andere weer niet.
Maar volgens de officier van justitie is het duidelijk dat de verdachte op alle beelden staat. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dood Henriquez

Mitch Henriquez werd aangehouden na afloop van het festival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag. Hij maakte, volgens getuigen, een grap naar de politie over een wapen. Agenten besloten daarop geen risico te nemen en hem aan te houden. Uiteindelijk met fatale gevolgen.
Twee politieagenten worden door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd, drie anderen niet. Uit een intern onderzoek van de politie zelf is gebleken dat bij vier van de vijf agenten sprake is geweest van ernstig plichtsverzuim. Bij een vijfde politieman is ook sprake van plichtsverzuim, maar minder ernstig.