Instellingen

Advocaat: Respecteer afwezigheid Geert Wilders in minder-Marokkanen-rechtszaak

Geert Wilders | Archief
Geert Wilders | Archief © ANP

DEN HAAG - Dat Geert Wilders zelf afwezig is bij zijn proces is wellicht niet verstandig, maar we moeten het respecteren. Dat zei zijn raadsman Geert-Jan Knoops maandag, voorafgaand aan de zitting in het justitieel complex Schiphol. Dat de PVV-voorman er niet is, noemde zijn advocaat 'op zich niet heel verrassend'.

Op de vraag of het verstandig is om weg te blijven, zei Knoops tegen verslaggevers: 'Nee, het is wel in lijn met zijn standpunt en we respecteren dat omdat hij van oordeel is dat het een politiek proces is en dat hij om die reden daar geen bijdrage aan wil leveren door hier vandaag te zijn'. Of dat verstandig is, kan uiteindelijk alleen door Wilders worden beoordeeld, zei de advocaat verder. De PVV-leider twitterde maandagochtend dat zijn standpunt over Marokkanen niet zal veranderen door welk vonnis dan ook.


De beslissing verandert volgens Knoops de loop van het proces waarschijnlijk niet. Hij kan zich niet voorstellen dat het strafverzwarend zou kunnen werken. Het advocatenteam is volgens hem in ieder geval prima in staat om ook bij afwezigheid van Wilders het werk te kunnen doen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Wilders is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in Den Haag vroeg de partijleider aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.