Instellingen

Het is Halloween, snel nog een pompoen uithollen? Zo doe je dat

Pompoenen uithollen voor Halloween
Een Halloween-pompoen uithollen hoort erbij

DEN HAAG - Trick or treat! Op veel plekken was het afgelopen weekend al feest, maar vandaag is het pas echt Halloween. Nog tips nodig voor een mooie Halloweenpompoen? Lees dan verder.

Een zelfgemaakte Halloweenpompoen is heel wat werk, vooral wanneer je een hele grote pompoen gaat gebruiken. Zorg eerst voor een gave pompoen zonder schrammetjes. Snij de deksel van de pompoen los met een scherp mes. Daarna begint het grote werk: schraap met een lepel al het vruchtvlees eruit. Zorg er wel voor dat de randen van de pompoen niet te dun worden.

Zodra de pompoen is uitgehold, teken je met een stift of pen de gewenste afbeelding op de buitenkant. Hierna kan je met een prikker de contouren van de tekening volgen en daarna uitsnijden. Gebruik hiervoor een meloenzaag of mes en laat dit klusje misschien maar beter door volwassenen doen.

Jack-o’-lanterns

Een pompoen blijft niet langer goed met kaarsvet of haarlak, zoals wel eens beweerd wordt. Een pompoen is nu eenmaal een natuurproduct en blijft dus niet wekenlang mooi. Als het buiten koud is, heb je wel kans dat hij wat langer goed blijft.

De uitgeholde Halloweenpompoenen worden ook wel jack-o’-lanterns genoemd, naar een oud en eng Iers verhaal over een smid die Jack heette. Hij sloot de duivel op, maar liet Satan weer vrij onder voorwaarde dat hij nooit naar de hel hoefde. Toen Jack stierf, kon hij niet naar de hemel. Daar verweten ze hem dat hij met de duivel had geheuld. In de hel was Jack ook al niet welkom omdat de duivel Jack had beloofd hem met rust te laten. Jack was gedoemd om eeuwig rond te zwerven. De duivel gooide Jack wel nog een brandend kooltje achterna. Dat stak Jack in de knol die hij net aan het eten was. Zo zwierf hij voortaan rond met een zelfgemaakte lantaarn, de jack-o’-lantern.